Ψηφιακοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης με πολύ καλή μνήμη

Ψηφιακοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης με πολύ καλή μνήμη

Το νέο προϊόν της Microsoft θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Ψηφιακούς βοηθούς επόμενης γενιάς που θα επιχειρήσουν να διορθώσουν ένα από τα εγγενή ανθρώπινα ελαττώματα: την κακή μνήμη, υπόσχονται οι κολοσσοί τεχνολογίας, καθώς συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την κούρσα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής ΑΙ της Microsoft, Μουσταφά Σουλεϊμάν, οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης (AI) με «πολύ καλή μακροπρόθεσμη μνήμη» απέχουν περίπου ένα χρόνο από τη δημιουργία τους. Τα προϊόντα που θα μπορούν να ανακαλέσουν συνομιλίες, έργα και προβλήματα θα ενθαρρύνουν τους χρήστες να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και να μοιραστούν περισσότερο την προσωπική τους ιστορία μαζί τους, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο BBC. «Νομίζω ότι μεταβαίνουμε σε μια ριζικά νέα εποχή όπου θα υπάρχουν πανταχού παρόντες, επίμονοι, πολύ ικανοί συγκυβερνήτες στην καθημερινότητά μας», πρόσθεσε.

Οι επικριτές έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το όλο εγχείρημα, εγείροντας ζητήματα όπως η ασφάλεια των δεδομένων και του απορρήτου, η πιθανότητα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να δίνουν κακές συμβουλές ή λάθος πληροφορίες ή να εμφανίζουν ενσωματωμένη προκατάληψη προς το άτομο που υποτίθεται ότι βοηθούν. Οι υποστηρικτές της ΑΙ ωστόσο επισημαίνουν ότι για να είναι πραγματικά χρήσιμα, αυτά τα εργαλεία πρέπει να είναι βαθιά ενσωματωμένα στη ζωή μας: ότι μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο εάν γνωρίζουν την ιστορία και το πλαίσιο πίσω από αυτό που τους ανατίθεται να κάνουν. Για παράδειγμα, ένας δια-χειριστής ημερολογίου τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οργανώσει το ημερολόγιό μας μόνο εάν μπορεί να έχει απόλυτη πρόσβαση σε αυτό, να το επεξεργαστεί. Ο κ. Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι οι προσδοκίες πολλών ανθρώπων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Είπε ότι συσκευές όπως τηλεοράσεις, φορητοί υπολογιστές, τηλέφωνα, κάμερες αυτοκινήτου και ακουστικά «εγγράφουν συνεχώς παντού» σε όλα τα περιβάλλοντα, και έδωσε ένα παράδειγμα μιας λειτουργίας iPhone που ονομάζεται Live View στην οποία το βίντεο και ο ήχος εγγράφονται ταυτόχρονα με τη λήψη μιας φωτογραφίας. «Οι περισσότεροι λατρεύουν αυτό το χαρακτηριστικό», είπε. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, και έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της αγοράς καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα ανάπτυξης και ελέγχου της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας. Παρά τους πιθανούς κινδύνους της η ΑΙ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στην ιστορία. Πολλοί όπως ο Τζιμ Κοβέλο, επικεφαλής της έρευνας μετοχών της Goldman Sachs, επιμένουν ότι μπορεί να αποδειχθεί «φούσκα», όπως ορισμένες τεχνολογικές τάσεις πριν από αυτήν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT