Οι διεκδικητές των νέων αρδευτικών έργων

Οι διεκδικητές των νέων αρδευτικών έργων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Μetlen (Μυτιληναίος) ήταν τελικά εκείνοι που υπέβαλαν προσφορές για την ανάληψη των περιβαλλοντικών έργων ΣΔΙΤ, κυρίως αρδευτικά και φράγματα, στο πλαίσιο των σχετικών διαγωνισμών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο ένα έργο ύψους 140 εκατ. ευρώ (ΣΔΙΤ Ταυρωπού) θα καταλήξει, εκτός απροόπτου, στην κοινοπραξία Ακτωρ Παραχωρήσεις – Αβαξ, που ήταν και η μοναδική που υπέβαλε προσφορά. Τα υπόλοιπα έργα είναι το Μιναγιώτικο Φράγμα, για το οποίο προσφορές υπέβαλαν οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης και Μυτιληναίος-Intrakat-Μεσόγειος, αλλά και το έργο της Υπέρειας στη Θεσσαλία, που διεκδικούν επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το σχήμα Μυτιληναίος – Μεσόγειος. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν η μοναδική που υπέβαλε προσφορές για το ΣΔΙΤ της Ξάνθης (ποταμός Νέστος) και για το Φράγμα της Ιεράπετρας, που σημαίνει ότι θα τα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τους επόμενους μήνες.

Υποχώρησε η απόδοση των τρίμηνων εντόκων

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε η απόδοση των τρίμηνων εντόκων κατά τη χθεσινή δημοπρασία του ελληνικού Δημοσίου, ακολουθώντας την πτώση που έχουν καταγράψει γενικότερα οι αποδόσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,84% από 3,23% που ήταν κατά την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου, ωστόσο παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα καθώς –συγκριτικά– το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά είναι στο 0,04%, ενώ αυτό που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος είναι στο 1,88%.  

Η ΕΕΕΠ αναβαθμίζει την πλατφόρμα καταγγελιών

Στην αναβάθμιση της πλατφόρμας μέσω της οποίας δέχεται καταγγελίες για κακές πρακτικές των παρόχων τυχερών παιχνιδιών προχωρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Γι’ αυτόν τον σκοπό η ανεξάρτητη αρχή έχει προχωρήσει στην ανάθεση του έργου της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων σε εταιρεία πληροφορικής. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί σημαντικά, με την ΕΕΕΠ να έχει δεχθεί πέρυσι περισσότερες από 880 αναφορές.

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου στη Cenergy

Εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ χορήγησε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Cenergy. Η εταιρεία του ομίλου Viohalco αναμένεται να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να υλοποιήσει την πρώτη φάση του έργου, δηλαδή την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Εκτιμάται πως η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τέλη του έτους ή αρχές του 2025 και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, μέχρι να εκπνεύσει το 2027.  

«Φρενάρει» ο νόμος για αποψίλωση δασών

Προς δωδεκάμηνη παράταση της έναρξης εφαρμογής του EUDR (European Deforestation Regulation – Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αποψίλωση των Δασών) προσανατολίζεται η Κομισιόν. Η μετάθεση της έναρξης εφαρμογής του EUDR στις 30 Δεκεμβρίου 2025 αντί για τις 30 Δεκεμβρίου 2024, όπως αρχικά προβλεπόταν, αναμένεται να ικανοποιήσει κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, γλιτώνει για ακόμη ένα χρόνο τόσο το ενδεχόμενο αγοράς βασικών πρώτων υλών σε ακριβότερες τιμές όσο και το υψηλό διοικητικό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κανονισμός υποχρεώνει τις εταιρείες που πωλούν ή εισάγουν προϊόντα που προέρχονται από σόγια, φοινικέλαιο, βόειο κρέας, ξύλο, κακάο, καφέ ή καουτσούκ στην Ε.Ε. να διασφαλίζουν ότι δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα προέρχονται από περιοχές όπου δεν έχει γίνει αποψίλωση δασών.       

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT