Πετρέλαιο: Φόβοι ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι

Πετρέλαιο: Φόβοι ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι

Ανησυχία για διαταραχές στην αγορά λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κορυφώνεται η ανησυχία ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, διαταράσσοντας την παραγωγή και θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά «μαύρου χρυσού». Μέσα στο εύφλεκτο σκηνικό των ημερών, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι, αν επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι και το Ισραήλ στοχοποιήσει ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου. Η προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή παρέσυρε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες και αύξησε τις τιμές του πετρελαίου με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Οι μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ οι νευρικοί επενδυτές τροφοδότησαν ένα ράλι σε ομόλογα και χρυσό. Οι τιμές του πετρελαίου την ίδια στιγμή ανεβαίνουν, με το Brent να κινείται προς τα 75 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 1,44%), ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2%, στα 70,95 δολάρια το βαρέλι. «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου. Το ενδεχόμενο διακοπής στον εφοδιασμό είναι ορατό», προειδοποίησε ο Σαούλ Κάβονιτς, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στην MST Marquee.

Ευάλωτες σε ένα «πετρελαϊκό σοκ» οι ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια το απόθεμα των αμερικανικών διυλιστηρίων.

Η ένοπλη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023 προκάλεσε περιορισμένες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου. «Καθώς όμως το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα στον Λίβανο και στο Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και πιο επικίνδυνη για την ενέργεια φάση», είπε στο CNBC ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group. Και αυτό γιατί το Ιράν είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου, με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ να το κατατάσσουν ως τον ένατο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου πέρυσι.

Μετά μια παρατεταμένη περίοδο «συσσώρευσης γεωπολιτικών κινδύνων» κατά την οποία οι έμποροι κατάφεραν να αποκρούσουν τις απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου –παρά την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία–, οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τις ισορροπίες. Και αυτό γιατί η ιρανική πετρελαϊκή υποδομή ενδέχεται να αποτελέσει στόχο για το Ισραήλ, προειδοποιούν αναλυτές. Μια πιθανή επίθεση ή ένας νέος γύρος αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να απογειώσουν τις τιμές, ενώ μια ευρύτερη σύρραξη θα μπορούσε να διαταράξει τις αποστολές ιρανικού πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, ανάμεσα στον Κόλπο του Ομάν και στον Περσικό Κόλπο, βασικό σημείο διέλευσης για τα δεξαμενόπλοια αργού που μεταφέρουν προμήθειες στην Κίνα και αλλού.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας του σχιστόλιθου Χάρολντ Χαμ, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι άφησε τη χώρα «ευάλωτη» σε ένα «πετρελαϊκό σοκ» λόγω Μέσης Ανατολής, εξαντλώντας τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου, πλήττοντας την εγχώρια παραγωγή και δημιουργώντας προβλήματα στην εξωτερική πολιτική. Ο ιδρυτής της Continental Resources δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί πολύ» πως η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου, ενώ το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ είχε τεθεί σε «αποδυναμωμένη κατάσταση», ανίκανο να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή. «Εχουν αποστραγγίσει το SPR (απόθεμα εκτάκτου ανάγκης πετρελαίου που διατηρεί το υπουργείο Ενέργειας) και τα αποθέματα των διυλιστηρίων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια ασυνήθιστα ευάλωτη θέση». Τα σχόλια του Χαμ, υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ και μεγάλου χορηγού των Ρεπουμπλικανών, απηχούν σχόλια από την προεκλογική εκστρατεία του τέως προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για «πόλεμο κατά της αμερικανικής ενέργειας», που οδηγεί τις ΗΠΑ στο «χείλος του τρίτου παγκοσμίου πολέμου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT