Τα ενεργειακά αδηφάγα data centers και το ρίσκο της ΑΙ

Τα ενεργειακά αδηφάγα data centers και το ρίσκο της ΑΙ

Το 2026 η ετήσια κατανάλωση ενέργειας των data centers παγκοσμίως θα ισούται με αυτήν της Ιαπωνίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Οι γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν την πράσινη ενέργεια του κόσμου. Εταιρείες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι Meta, Alphabet και Amazon, υπογράφουν τεράστιες συμφωνίες προμήθειας για τα κέντρα δεδομένων ΑΙ που διψούν για ενέργεια. Η συμφωνία-πλαίσιο των 10,5 GW της Microsoft με την καναδική Brookfield Asset Management, που υπεγράφη τον Μάιο, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η εξωτερική ανάθεση της παραγωγής ενέργειας σε τρίτους είναι ένας λογικός τρόπος για την κάλυψη τεράστιων αναγκών ενέργειας, αλλά η Big Tech εξακολουθεί να επωμίζεται τον οικονομικό κίνδυνο.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της AI, όπως η σειρά Llama της Meta ή το ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft, λειτουργούν σε γιγάντια κέντρα δεδομένων που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Amazon, της Microsoft, της Alphabet και της Meta υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2021. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει ότι οι συνολικές ετήσιες ανάγκες ενέργειας των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως θα φτάσουν τις 1.000 τεραβατώρες το 2026 – περίπου 2,2 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2022 και στο ίδιο επίπεδο με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Η κλίμακα εξηγεί γιατί η Microsoft και οι ανταγωνιστές της δεν μπορούν απλώς να αντλήσουν ενέργεια από το δίκτυο ή να συνάψουν μικρές ad hoc συμφωνίες με παραδοσιακές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Μια επιλογή θα ήταν η Big Tech να προωθήσει τα χρήματά της απευθείας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποιοι έχουν ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Microsoft συνεργάστηκε πρόσφατα με την BlackRock και την MGX που υποστηρίζεται από τη Mubadala για να δημιουργήσουν ένα ταμείο 30 δισ. δολ. που θα επενδύσει εν μέρει στην πράσινη ενέργεια, ενώ η Alphabet έχει επενδύσει σε ένα σχήμα που θα κατασκευάζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ταϊβάν. Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί διευθύνοντες σύμβουλοι, όπως ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, παραμένουν απρόθυμοι να κινηθούν υπερβολικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η εταιρεία των 3 τρισ. δολαρίων επενδύει ήδη για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και άλλων έργων.

Τίποτα από αυτά δεν θα έχει σημασία, φυσικά, εάν η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης φέρει την προσδοκώμενη έκρηξη εσόδων. Δεδομένης της κλίμακας του βραβείου που προσφέρεται, οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να κυνηγήσουν την ευκαιρία της ΑΙ. Και είναι λογικό να αναθέτουν την παροχή ρεύματος σε ειδικούς. Αλλά οι μέτοχοι της Big Tech θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν μετέωροι εάν δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT