Φθηνά Airbnb προτίμησαν οι τουρίστες – Αυξήθηκε κατά 18% η ζήτηση τον Αύγουστο

Φθηνά Airbnb προτίμησαν οι τουρίστες – Αυξήθηκε κατά 18% η ζήτηση τον Αύγουστο

Ενισχύονται οι ενδείξεις πως φέτος οι τουρίστες προσπάθησαν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις δαπάνες τους.

φθηνά-airbnb-προτίμησαν-οι-τουρίστες-αυξ-563254540

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφτηκε στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου. Η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα μόνο για τον Αύγουστο είναι της τάξης του 18%, σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA. Τις καλύτερες επιδόσεις σε όρους ενίσχυσης της ζήτησης τον Αύγουστο σημείωσαν τα φθηνότερα ακίνητα. Η εξέλιξη αυτή συνάδει και με άλλα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, όπως η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ταξίδι στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Εξελίξεις που αποδίδονται κυρίως στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ταξιδιωτών τόσο λόγω του πληθωρισμού στην Ευρώπη όσο και της διάχυσης της εποχικότητας στους μήνες πριν και μετά το καλοκαίρι.

Η μέση ζητούμενη τιμή ανά δωμάτιο στην Ελλάδα την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 214 ευρώ και το ποσοστό πληρότητας ανέβηκε στο 70%, σύμφωνα με την AirDNA. Ειδικά στην Αθήνα, η μέση τιμή κατά τους τρεις αυτούς μήνες διαμορφώθηκε στα 113 ευρώ και η μέση πληρότητα στο 69%. Μεγέθη αμφότερα ενισχυμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αντίστοιχες ή και ισχυρότερες τάσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ευρώπη. Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξήθηκε 21% σε ετήσια βάση, οδηγώντας 3,3% υψηλότερα την πληρότητα.

Στα 214 ευρώ η μέση τιμή στην Ελλάδα την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου με πληρότητες 70%.

Λιγότερο γνωστές και φθηνότερες χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η Μολδαβία και η Αλβανία, σημείωσαν αύξηση της ζήτησης άνω του 50%. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ και το Παρίσι ξεχώρισαν με ισχυρά ποσοστά πληρότητας επωφελούμενες από την περιορισμένη προσφορά, σημειώνει η AirDNA.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος πρόσθεσε 121.000 νέες καταχωρίσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Αύγουστο για να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων καταχωρίσεων σε 4,08 εκατ. Η αύξηση της πληρότητας έδωσε στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερη ισχύ τιμολόγησης, με τις μέσες ημερήσιες τιμές να αυξάνονται κατά 5,7% σε ετήσια βάση. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση τον Αύγουστο ήταν κατά μέσον όρο στα 177 ευρώ σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έφτασε σε νέα ύψη αυτό το καλοκαίρι, ξεπερνώντας τα περυσινά ρεκόρ. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, 247,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ήταν διαθέσιμες προς ενοικίαση (+17% ετησίως), ενώ πραγματοποιήθηκαν 166,3 εκατ. διανυκτερεύσεις (+19% σε ετήσια βάση). Συνολικά, τα έσοδα από τις μισθώσεις αυτές στην Ευρώπη, σύμφωνα με την AirDNA, διαμορφώθηκαν στα 28,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε ετήσια βάση.

«Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο οικονομικούς και λιγότερο συνηθισμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή ταξιδιωτική τάση», αναφέρουν οι αναλυτές της AirDNA. Αυτό το καλοκαίρι, 7 από τις 10 κορυφαίες χώρες με την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις διαμονές ήταν λιγότερο γνωστά σημεία όπου οι μέσες τιμές διανυκτέρευσης είναι κάτω από 100 ευρώ. Ωστόσο και η ζήτηση ταξιδιών για πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς παρέμεινε ισχυρή. Ομως τα ταξίδια με βασικό κριτήριο τον προϋπολογισμό συνέχισαν να διαμορφώνουν τις επιλογές των επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι. Οπως και το περασμένο καλοκαίρι, τα ποσοστά πληρότητας ήταν υψηλότερα μεταξύ των ακινήτων χαμηλότερης τιμής. Οι οικονομικές διαμονές είχαν το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας στο 72%, ενώ οι πολυτελείς διαμονές είχαν το χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας στο 64%.

Σε ετήσια βάση όμως, όταν εξεταστεί η ετήσια αύξηση των ποσοστών πληρότητας σε όλες τις βαθμίδες τιμών, τα ακίνητα με υψηλότερες τιμές είδαν μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με τα ακίνητα με χαμηλότερη τιμή. Τα μεγαλύτερα ακίνητα με 3 ή περισσότερα υπνοδωμάτια ήταν οι κύριοι μοχλοί αύξησης της πληρότητας μεταξύ των πολυτελών διαμονών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT