Ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα φέτος προβλέπει η UBS

Ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα φέτος προβλέπει η UBS

Για το 2025 η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει στο 3%

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών ομολόγων και των τραπεζών δηλώνει η UBS, εμμένοντας στην πρόβλεψή της ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,5% –παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τη δική της πρόβλεψη–, ενώ το 2025 την τοποθετεί στο 3%.

Η UBS παραθέτει πέντε λόγους οι οποίοι στηρίζουν την αισιοδοξία της για την ανάπτυξη, και συγκεκριμένα: 1) το θετικό αποτέλεσμα μεταφοράς από το 2023 το οποίο και πρόσθεσε 120 μονάδες βάσης στην ανάπτυξη του α΄ τριμήνου, 2) την ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς τα έσοδα θα ξεπεράσουν φέτος το ρεκόρ του 2023 κατά 7% και θα διαμορφωθούν στα 22 δισ. ευρώ, 3) το θετικό περιβάλλον της κατανάλωσης με αύξηση των πραγματικών μισθών, χαμηλότερο πληθωρισμό, βελτίωση της αγοράς εργασίας και της δυναμικής των δανείων, 4) τη στήριξη των επενδύσεων από τα κεφάλαια του RRF που θα συνεχίσουν να εισρέουν, και 5) το ότι τα δεδομένα υψηλής συχνότητας για τη δραστηριότητα του τρίτου τριμήνου δείχνουν περαιτέρω άνοδο.

Παράλληλα, η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους ανοδικά αναθεωρημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, οι οποίοι τέθηκαν στο 2,4% και 2,5% του ΑΕΠ για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, αντανακλώντας τις μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων εισοδήματος λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Προβλέπει επίσης ότι η έντονη πτωτική τροχιά του δείκτη χρέους της Ελλάδας θα συνεχιστεί και θα διαμορφωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος και στο 144% το 2025.

Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας, τα θετικά πρωτογενή ισοζύγια, τα μειούμενα επίπεδα χρέους/ΑΕΠ και οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης έχουν προσφέρει σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα, όπως επισημαίνει η UBS και προβλέπει περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο τέλος του 2024 να διαμορφώνεται στο 3% και στο 2,7% έως το τέλος του 2025.

Τέλος, η UBS επαναλαμβάνει τη θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας πως έχουν μειώσει δραστικά τα NPEs και έχουν επιστρέψει στις διανομές μερισμάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT