Στα 3,5 δισ. τα έσοδα του Δημοσίου από αποκρατικοποιήσεις τραπεζών

Στα 3,5 δισ. τα έσοδα του Δημοσίου από αποκρατικοποιήσεις τραπεζών

Η τελευταία πώληση του 10% της Εθνικής απέφερε 690,1 εκατ. ευρώ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται έως σήμερα τα έσοδα του Δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά και την τελευταία συναλλαγή πώλησης του 10% της Εθνικής Τράπεζας, που απέφερε συνολικά 690,1 εκατ. ευρώ. Εκτός από το 10% της Εθνικής Τράπεζας, το Δημόσιο εισέπραξε: • 1,07 δισ. ευρώ από την πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2023. • 1,35 δισ. ευρώ από την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο του 2024. • 293,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του 9% της Alpha Bank στη Unicredit. • 93,7 εκατ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 1,4% στη Eurobank μέσω της διαδικασίας επαναγοράς μετοχών. Η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών της Εθνικής ορίστηκε στα 7,55 ευρώ και είναι κατά 42% υψηλότερη σε σχέση με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο.

«Σημαντική επιτυχία»

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε την πώληση του 10% της Εθνικής «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι συνέπεσε με μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στις αγορές λόγω της όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή». Από την πλευρά της ΤτΕ ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας απέδωσε «τη σημαντική συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και στις προοπτικές του».

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΤΧΣ, η συναλλαγή υπερκαλύφθηκε 12 φορές για το διεθνές βιβλίο και 1,5 φορά για το ελληνικό, ανεβάζοντας την κάλυψη της συνολικής προσφοράς στις 10,4 φορές.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, το Ταμείο «αξιοποίησε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, και τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί, με σωστές στρατηγικές επιλογές, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα ικανό να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας να αποτελούν επενδυτικό προορισμό με συμμετοχή ισχυρών διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης σημείωσε ότι «με τη νέα επιτυχημένη διάθεση σημαντικού μέρους των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ολοκληρώνεται με τρόπο ιδιαίτερα επωφελή για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες».

Το 85% των μετοχών της Εθνικής που διατέθηκαν αγοράσθηκε από ξένους επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο ελέγχει πλέον το 8,39% της Εθνικής Τράπεζας και η συμμετοχή αυτή θα περάσει από τα τέλη του χρόνου στο Υπερταμείο, καθώς το ΤΧΣ καταργείται ένα χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης από τις τράπεζες, που με βάση τον νόμο έχει οριστεί το τέλος του 2025. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που εξακολουθεί να ελέγχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, υπάρχει δέσμευση ότι αυτό δεν θα πωληθεί για 12 μήνες από σήμερα. Το Δημόσιο ελέγχει επίσης το 72,5% της Attica Bank, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 35% μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση warrants.

Η κατανομή

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για τη διάθεση των 91.471.515 μετοχών που ολοκλήρωσε το Ταμείο προκύπτει ότι:

(i) 77.750.788 μετοχές (δηλαδή 85% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά.

ii)13.720.727 μετοχές (δηλαδή το 15% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Από αυτές:

α) 9.604.509 μετοχές (δηλαδή το 70%) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές.

β) 4.116.218 μετοχές (δηλαδή το 30%) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.

Η συνολική ζήτηση

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε αθροιστικά τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή προσφορά ανήλθε σε 954.799.136 μετοχές, υπερβαίνοντας τον συνολικό αριθμό των 91.471.515 προσφερόμενων μετοχών προς διάθεση κατά περίπου 10,4 φορές. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στο ελληνικό βιβλίο ανήλθε σε 20.788.653 μετοχές, υπερβαίνοντας τις 13.720.727 προσφερόμενες μετοχές που κατανεμήθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά κατά περίπου 1,5 φορά, και προήλθε από 3.630 αιτήσεις αγοράς ιδιωτών αριθμού 12.492.169 μετοχών (υπερκάλυψη κατά περίπου 1,3 φορά) και από 65 αιτήσεις αγοράς ειδικών επενδυτών αριθμού 8.296.484 μετοχών (υπερκάλυψη κατά 2 φορές).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT