Απειλές Χούθι μέσω email σε ελληνικές ναυτιλιακές

Απειλές Χούθι μέσω email σε ελληνικές ναυτιλιακές

Προειδοποιούν για επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης

Απειλητικά μηνύματα φέρεται να έχουν λάβει από τους αντάρτες Χούθι τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, των οποίων τα πλοία διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς. Βάσει αυτού, μία ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα του Μαΐου στην Αθήνα και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε στα εισερχόμενά του να έχει φθάσει ένα παράξενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το εν λόγω μήνυμα είχε σταλεί και στον προσωπικό του λογαριασμό και στον επαγγελματικό, ενώ προειδοποιούσε τους παραλήπτες ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας με δρομολόγιο μέσω Ερυθράς Θάλασσας διέτρεχε τον κίνδυνο να δεχθεί επίθεση από τους Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν. Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης των Χούθι, ελλιμενίζοντας σε ισραηλινό λιμάνι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στο μήνυμα, το οποίο ήταν συντεταγμένο στα αγγλικά, αναφέρεται ότι θα γινόταν «αυτό ο άμεσος στόχος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη». Επιπλέον, επισήμανε προς τη ναυτιλιακή ότι «έχετε την ευθύνη και θα υποστείτε τις συνέπειες ότι συγκαταλέχθηκε το πλοίο στον κατάλογο απαγόρευσης». Το μέιλ έφερε την υπογραφή του Κέντρου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) με έδρα την Υεμένη, έναν οργανισμό που συστάθηκε τον Φεβρουάριο για τη διασύνδεση των δυνάμεων των Χούθι και των φορέων εμπορικής ναυτιλίας.

Αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε σχεδόν 100 πλοία, τα οποία διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, δύο τα έχουν βυθίσει, κατέλαβαν ένα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερα μέλη πληρώματος. Επίσης, δηλώνουν ότι οι πράξεις τους σηματοδοτούν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Παλαιστίνης. Το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είχε αποσταλεί στα τέλη Μαΐου, ενημέρωνε για κυρώσεις στο σύνολο των σκαφών της προαναφερθείσης ελληνικής εταιρείας, εάν το αρχικό πλοίο-στόχος εξακολουθούσε «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια» του Ισραήλ. Κι αυτό το μέιλ αποτελούσε την αρχή και μόνο, εφόσον, σύμφωνα με πηγές του κλάδου που επικαλείται το Ρόιτερς, ακολούθησαν περισσότερα από δώδεκα ολοένα και πιο απειλητικά μηνύματα. Αυτά παρελήφθησαν από τουλάχιστον έξι ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο και μετά. Οι προειδοποιήσεις διά της ηλεκτρονικής οδού δείχνουν ότι οι αντάρτες Χούθι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους ακόμα πιο πολύ, βάζοντας στο στόχαστρό τους ελληνικά εμπορικά πλοία με μικρή ή και καθόλου σχέση με το Ισραήλ. Συν τοις άλλοις, υπήρξε και ένα διαφορετικό στοιχείο, το ότι πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι απειλές των Χούθι απευθύνονταν στο σύνολο των πλοίων και όχι σε μεμονωμένα.

Οι αντάρτες της Υεμένης από τον Μάιο και μετά έχουν στείλει απειλητικά μηνύματα σε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις.

Κι αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα πλοία που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα. «Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης», έγραφε ένα μέιλ τον Ιούνιο με αποστολέα έναν διαδικτυακό κυβερνητικό φορέα της Υεμένης σε δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. «Ως εκ τούτου, θα επιβληθούν τιμωρίες σε όλα τα πλοία της εταιρείας σας … Με τους καλύτερους χαιρετισμούς, Ναυτικό της Υεμένης», είχαν προσθέσει οι συντάκτες του μηνύματος. Πάντως, από την πλευρά τους, αξιωματούχοι των ανταρτών της Υεμένης δεν επιβεβαίωσαν την αλληλογραφία ούτε έκαναν κάποιο σχόλιο, υπογραμμίζοντας πως το θέμα αυτό άπτεται απορρήτων στρατιωτικών πληροφοριών. Το περίπου 30% των επιθέσεων των Χούθι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου συνέβη σε πλοία ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence, τα οποία δεν διευκρινίζουν αν τα πλοία αυτά είχαν δεσμούς με το Ισραήλ. Τον δε Αύγουστο, η πολιτοφυλακή των Χούθι επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο καιγόταν επί εβδομάδες και μετά ρυμουλκήθηκε σε ασφαλέστερη περιοχή.

Οπως ήταν αναμενόμενο μετά τις ανωτέρω επιθέσεις, πολλές εταιρείες έκαναν αλλαγή πλεύσης, οπότε εξαναγκάστηκαν να ακολουθούν πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, περιπλέοντας την Αφρική. Αναφορικά τώρα με τη διώρυγα του Σουέζ, εκεί η κίνηση έχει υποστεί δραστική ελάττωση από τις 2.000 διελεύσεις τον μήνα από πέρυσι τον Νοέμβριο σε μόλις 800 διελεύσεις φέτος τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence. Η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη «Aspides», που έχει συνδράμει 200 και πλέον πλοία για ασφαλή διάπλου της Ερυθράς, επιβεβαίωσε την τακτική των Χούθι, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με ναυτιλιακές εταιρείες στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο του Ρόιτερς. Πέραν του ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα τους τελευταίους μήνες είναι απειλητικότερα, η «Aspides» τόνισε ότι η απόφαση των Χούθι να προειδοποιούν ολόκληρους στόλους σηματοδοτεί την έναρξη της «τέταρτης φάσης» της στρατιωτικής εκστρατείας τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Γι’ αυτό και κάλεσε τους πλοιοκτήτες να απενεργοποιήσουν τους αναμεταδότες του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης (AIS), το οποίο δείχνει τη θέση ενός πλοίου και επέχει τη θέση βοηθήματος πλοήγησης για τα κοντινά σκάφη, λέγοντας ότι έπρεπε «να το κλείσουν ή να δεχθούν πυροβολισμούς». Τέλος, αναφέρεται ότι τα συστήματα πυραύλων των ανταρτών Χούθι είναι κατά 75% ακριβή, όταν στόχευαν πλοία με το σύστημα εντοπισμού AIS εν λειτουργία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT