Oι «ουρανοκατέβατες» κληρονομιές

Σε μια εποχή που πολλοί δεν έχουν παιδιά, πληθαίνουν οι μακρινοί συγγενείς που κληρονομούν περιουσίες από το πουθενά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Οταν η 64χρονη Κέλεϊ Γκίλπιν ΜακΚέιγκ έλαβε ένα τηλεφώνημα που την ενημέρωνε ότι ένας ξάδελφος με τον οποίο είχε να μιλήσει 20 χρόνια, της είχε αφήσει χρήματα, αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για κάποια απάτη. Κανείς στην οικογένεια δεν γνώριζε ότι ο συγγενής τους είχε πεθάνει σε εργατικό δυστύχημα. Αλλά καθώς δεν είχε παιδιά ή διαθήκη, τα περιουσιακά στοιχεία του μοιράστηκαν ανάμεσα στα ξαδέλφια και έναν θείο του. Το μερίδιο της Γκίλπιν ΜακΚέιγκ ήταν 2.300 δολάρια.

Σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά, τέτοιες κληρονομιές «από το πουθενά» γίνονται συχνότερες. Είναι μάλιστα τόσο συχνές πια, ώστε στις ΗΠΑ έχουν και ένα όνομα: Ο κληρονόμος που γελά. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κληρονόμους, που θρηνούν τον άνθρωπο που έχασαν, αυτοί οι μακρινοί συγγενείς συχνά δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τον αποθανόντα. «Το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν τα χρήματα και να λένε: “Χα, χα. Για κοίτα”», λέει στη Wall Street Journal ο Μάικλ Ετινγκερ, δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη που ασχολείται με κληρονομιές.

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, το 20% των ενηλίκων άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ δεν έχει κάνει παιδιά. Και πολλοί από αυτούς δεν έχουν σκεφτεί να κάνουν διαθήκη. Τα χρήματα αυτών των ανθρώπων συχνά καταλήγουν στα χέρια μακρινών συγγενών που δεν το περιμένουν. Καθώς οι baby boomers μεγαλώνουν, τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αλλάξουν χέρια. Ασφαλώς, οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν την περιουσία τους σε συζύγους και παιδιά όταν πεθαίνουν. Μια έρευνα της Federal Reserve στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 82% των κληρονομιών προέρχεται από τους γονείς.

Ομως, οι άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά επιθυμούν να αφήσουν μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, φίλους και πιο μακρινούς συγγενείς, όπως έδειξε μια έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ από δύο καθηγητές νομικής του Yale, με τη συμμετοχή 9.000 ενηλίκων. Η 33χρονη Ρεμπέκα Φόρνγουαλτ είναι συγγραφέας. Οταν έκλεισε συμβόλαιο για να γράψει ένα βιβλίο, έβαλε την αμοιβή της σε ένα τραστ και όρισε τους γονείς της ως κληρονόμους. Εάν αυτοί έχουν πεθάνει, η περιουσία της θα περάσει στην αδελφή της και 5-6 στενούς φίλους, ενώ η Φόρνγουαλτ έχει ορίσει και ένα ποσό 30.000 δολαρίων για τη φροντίδα των δύο σκυλιών της.

Η έρευνα του Yale έδειξε ότι όσοι δεν έχουν απογόνους σκοπεύουν να αφήσουν το 10% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πρόκειται για ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με εκείνους που έχουν παιδιά.

Ομως, σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους, όσοι δεν έχουν παιδιά, έχουν μια μεγαλύτερη ανησυχία: Εάν θα διαθέτουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα στα γηρατειά τους, με δεδομένο ότι δεν έχουν παιδιά για να ζητήσουν βοήθεια. Η 50χρονη Βρετανίδα Κίρστεν Τόμπικς και ο σύζυγός της έχουν αποφασίσει να μοιράσουν την περιουσία τους ανάμεσα σε καμιά δεκαριά ανίψια. Ομως, όπως λέει στη Wall Street Journal, το να διαλέξουν τους κληρονόμους τους ήταν εύκολο. Το να αποφασίσουν από ποιον θα ζητήσουν βοήθεια όταν θα γεράσουν, ήταν πιο δύσκολο. «Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε μια ηλικία όπου φροντίζουμε τους γονείς μας. Ποιος θα το κάνει αυτό για εμάς;», αναρωτιέται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT