Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Χρειαζόμαστε πολλές και μεγάλες επενδύσεις

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Χρειαζόμαστε πολλές και μεγάλες επενδύσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σαφείς αιχμές για το μείγμα οικονομικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη άφησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο ίδιος, δε, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα επιμείνει, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. «Χρειαζόμαστε πολλές και μεγάλες επενδύσεις. Δυστυχώς ο αναπτυξιακός νόμος έχει βάλει έναν “κόφτη” στις μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή επενδυτικής λογικής από το Δημόσιο, όπως επίσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού κόστους», είπε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του συνεδρίου της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας υποστήριξε ότι η υλοποίηση των προτάσεων είναι ανέφικτη, ενώ κάνοντας αναφορά στον πληθωρισμό και στη μεγάλη επίδραση της κλιματικής κρίσης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσει το όριο του 2% για τη μείωση των επιτοκίων.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος»

Αντιμέτωπο με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής της περιφέρειας βρίσκεται το έργο της ανάπτυξης του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Αρχικά η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε ένσταση κατά των προδιαγραφών τού εν εξελίξει διαγωνισμού, 42 εκατ. ευρώ, στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η τελευταία, όμως, απέρριψε την ένστασή της. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ευρωπαϊκούς πόρους, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει τεθεί η 9η Οκτωβρίου.

Πράσινο φως για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εξασφάλισε το έργο του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, που θα αναπτύξει η κοινοπραξία των εταιρειών Goldair και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Το έργο, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Αττική μετά τη μητροπολιτική παρέμβαση στο Ελληνικό. Οι κατασκευαστικές εργασίες να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες. 

Η ανάπτυξη στην Ε.Ε. με τις συστάσεις Ντράγκι

Η τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας χαρακτηρίζεται από απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας και σημαντική υστέρηση στην αύξηση της παραγωγικότητας σε σύγκριση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, σημειώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε ανάλυσή του με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται τις μεταρρυθμίσεις του Ντράγκι για να τονώσει την ανάπτυξη». Εάν εφαρμοστούν οι συστάσεις Ντράγκι –αύξηση του δείκτη επενδύσεων κατά 5% στο 26%–, το IIF υπολογίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,4% ετησίως. Αυτή η εκτίμηση καταγράφει μόνο την άμεση συμβολή των υψηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών στην ανάπτυξη. Ο συνολικός αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, ιδίως εάν ενισχυθούν οι τεχνολογικές καινοτομίες.

Αυξήσεις 12% ζητούν οι ναυτεργάτες

 Για περαιτέρω άνοδο των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τη νέα χρονιά προϊδεάζουν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών που ζητούν αυξήσεις 12%, ενώ παράλληλα από το 2025 οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν τη χρήση ακριβότερων καυσίμων. Και αν και το θέμα των καυσίμων είναι κρίσιμο για το κόστος, τώρα έρχεται και η διεκδίκηση αυξήσεων με απεργία στις 22 και 23 Οκτωβρίου, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε κυλιόμενη. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν λάβει ήδη αυξήσεις 5% φέτος και 6% πέρυσι. Μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η πρώτη αποφάσισε την αποστολή εξωδίκων για την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, «με προοπτική κλιμάκωσης», ζητώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ποσοστό αύξησης 12%, αλλά και επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των ταχύπλοων, από τετράμηνη τώρα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT