Αναδρομικά συνταξιούχων: Εν αναμονή μιας κρίσιμης απόφασης

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εν αναμονή μιας κρίσιμης απόφασης

Ωρα μηδέν για αναδρομικά έως και 1,4 δισ. σε συνταξιούχους - Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα

3' 35" χρόνος ανάγνωσης

Νέος κύκλος αναδρομικών, με εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες στα δημόσια δημοσιονομικά, ενδέχεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, ο ΕΦΚΑ «τρέχει» χιλιάδες υποθέσεις επιστροφής αναδρομικών ποσών από ανεφάρμοστες εδώ και χρόνια διατάξεις νόμων, που πλέον βρίσκονται σε διαδικασία οριστικής διευθέτησης.

Και μπορεί οι υποθέσεις κυρίως λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων να έχουν υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, όμως μια πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να αποδειχθεί δημοσιονομικά καταστροφική. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς η απόφαση θα κρίνει τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Οι διεκδικήσεις αφορούν την αναδρομική καταβολή ποσών που χάθηκαν λόγω των περικοπών, οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Προσοχή όμως. Αφορά αποκλειστικά τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Αυτοί οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.

Και αν δικαιωθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οριστική λύση στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που παιδεύονται στις αίθουσες των δικαστηρίων από το 2013.

Οι διεκδικήσεις αφορούν τα αναδρομικά ποσά για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Για όσους έχουν προσφύγει, περίπου 370.000 συνταξιούχοι, αυτό συνεπάγεται ότι θα τους επιστραφούν τα αναδρομικά από μειώσεις στις επικουρικές τους. Το κόστος είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ. Αν όμως δικαιωθούν και για τις περικοπές στα δώρα των κύριων συντάξεων, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό.

Τα αναδρομικά από επικουρικές και δώρα επικουρικής σύνταξης διαφοροποιούνται ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι. Ετσι, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ αναμένουν αναδρομικά από 410 έως 2.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναμένουν από 1.150 έως 4.000 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα λάβουν αναδρομικά από 650 έως 2.600 ευρώ. Εν τω μεταξύ, και εν αναμονή της απόφασης, αναδρομικά ποσά 48 μηνών θα λάβουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου περισσότεροι από 45.000 διπλοσυνταξιούχοι, καθώς και συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που προέρχονται από το Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Από την αρχή του έτους ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει σε καταβολή αναδρομικών μετά την εκκαθάριση συντάξεων ομάδων συνταξιούχων που δικαιούντο υψηλότερες συντάξεις με βάση σχετικές διατάξεις των νόμων Κατρούγκαλου (4387/2016) και Βρούτση (4670/2020). Ετσι, μετά τους συνταξιούχους της Ολυμπιακής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους μηχανικούς του Δημοσίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και στη συνέχεια εκείνοι της Εθνικής Τράπεζας. Η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει με την πληρωμή των αναδρομικών σε 2.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, με τα ποσά των αναδρομικών σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν και τις 15.000 ευρώ.

Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λάβει ήδη τις νέες, επανυπολογισμένες συντάξεις τους, με το επιπλέον ποσό που αναλογούσε στην προσαύξηση του συντελεστή του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020), καθώς είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Τώρα ξεκινάει η διαδικασία εκκαθάρισης μέσω της καταβολής και των αναδρομικών ποσών. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Στα 35 έτη ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81% και ο νόμος Βρούτση 37,31%. Με 40 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης με τον νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01%, από 42,80% που ήταν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης ανεβάζουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Το ποσό της σύνταξης θα παραμένει το ίδιο, ωστόσο θα λάβουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το διάστημα 48 μηνών, με έναρξη τον 10ο/2019 και έπειτα.

Στις περιπτώσεις των αναδρομικών ανήκει και μικρός αριθμός συνταξιούχων που είχαν αιτηθεί τη σύνταξή τους πριν από τον Μάιο του 2016, η οποία μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν έχει καθόλου προσωπική διαφορά, όμως δικαιούται προσαύξηση της σύνταξής του μετά την εφαρμογή των συντελεστών του νόμου Βρούτση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT