Στα 24,5 εκατομμύρια η επιβατική κίνηση στο ΔΑΑ στο 9μηνο

Στα 24,5 εκατομμύρια η επιβατική κίνηση στο ΔΑΑ στο 9μηνο

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ταξιδιωτών ξεπέρασε αυτόν του συνόλου του 2018

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική άνοδο της επιβατικής κίνησης κατέγραψε και κατά τον Σεπτέμβριο το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 ο αριθμός των επιβατών ενισχύθηκε κατά 9,7%, σε 3,3 εκατ. άτομα. Από το μέγεθος αυτό, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή 2,3 εκατ. ταξιδιώτες, που είναι περισσότεροι κατά 12,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, προέρχεται από το εξωτερικό. Ανοδο κατά 4%, σε 980.600 άτομα, εμφάνισε και η κίνηση εσωτερικού στο «Ελ. Βενιζέλος».

Κατά το εννεάμηνο διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο 24,5 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 7,3% και 16%, αντιστοίχως. Ως σύνολο η κίνηση του αεροδρομίου δεν είναι μόνο αυξημένη κατά 13,3% συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2023, αλλά ξεπέρασε και το σύνολο της επιβατικής κίνησης όλου του 2018, έτος κατά το οποίο το αεροδρόμιο είχε διακινήσει 24,1 εκατ. άτομα. Επίσης, σε σχέση με το 2019 η επιβατική κίνηση του φετινού εννεαμήνου είναι μικρότερη κατά μόλις 1 εκατ. άτομα, έχοντας τότε διαμορφωθεί σε 25,5 εκατ.

Οι επιδόσεις αυτές φανερώνουν πως το εγχείρημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στέφεται με επιτυχία, όπως και ότι η Αθήνα καθιερώνεται ως τουριστικός προορισμός. Αυξημένος κατά 11,6%, σε 207.700, είναι και ο αριθμός των πτήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά το εννεάμηνο του 2024, ετησίως. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,2% και 16,6% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία για τον Αύγουστο του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe), το αεροδρόμιο της Αθήνας, στην κατηγορία του (με επιβατική κίνηση 25 έως 40 εκατ. άτομα), εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επιβατικής κίνησης (19,7%), ετησίως. Ακολουθούν ο αερολιμένας Ορλί στο Παρίσι με +14,6% και το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης (+13%). Συνολικά, η Ελλάδα εμφάνισε τον Αύγουστο την υψηλότερη αύξηση επιβατών (+18,7%), μετά την Πολωνία, το Λουξεμβούργο, την Ισλανδία και τη Μάλτα.

Με στόχο την επιτυχή διαχείριση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης, η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτός από την επέκταση του αεροδρομίου ώστε η χωρητικότητά του να αυξηθεί σε 50 εκατ. άτομα ετησίως μέχρι το 2046, προχωράει και σε άλλου είδους παρεμβάσεις. Η πλέον πρόσφατη αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού του αεροδρομίου, που αντιστοιχεί σε επιφάνεια περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων στον χώρο των αναχωρήσεων.

Το έργο προβλέπει αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ελέγχου διαβατηρίων, την επέκταση του χώρου αναμονής (ελέγχου διαβατηρίων) σε 350 τ.μ. από 180 τ.μ., την αλλαγή των τελωνειακών εγκαταστάσεων και τη μετεγκατάσταση των χώρων εστίασης. Το χρονοδιάγραμμα του έργου θέτει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2025, με την επιλογή του αναδόχου να τοποθετείται τον Δεκέμβριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT