Πιέσεις για ενίσχυση ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη

Πιέσεις για ενίσχυση ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 15 Οκτωβρίου το αίτημα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για μέτρα στην αγορά ενέργειας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα είναι το αίτημα Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν το φετινό καλοκαίρι. Στην κοινή επιστολή τους προς την επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, οι υπουργοί Ενέργειας των τριών βαλκανικών χωρών υπέβαλαν αίτημα για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους απότομης αύξησης των τιμών, για τη στήριξη των καταναλωτών από τα έσοδα που θα προκύπτουν, καθώς και την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη διασυνδέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το αίτημα των τριών χωρών έγινε δεκτό από την Ε.Ε. για συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών της 15ης Οκτωβρίου και, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μπήκε ψηλά στην ημερήσια ατζέντα.

Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της νέας αβεβαιότητας στην οποία εισέρχεται η ευρωπαϊκή αγορά, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία θα παρουσιάσουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τα προβλήματα διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και αναμένεται να ασκήσουν πίεση στην Αυστρία, στη Σλοβακία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες της ενεργειακής ένωσης για να ενισχύσουν τη δυναμικότητα των διασυνδέσεών της προς την Ανατολική Ευρώπη.

Το αίτημα αυτό εκτιμάται ότι θα βρει ευήκοα ώτα, αφού η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει το συνολικότερο πρόβλημα των διασυνδέσεων για την ομαλή λειτουργία και την ολοκλήρωση της ενωμένης ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης.

Αντιθέτως, ένα αρνητικό μήνυμα έστειλε λίγες ημέρες πριν από το υπουργικό συμβούλιο, όσον αφορά το αίτημα για τη φορολόγηση υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή. Η Κομισιόν ενημέρωσε τη Ρουμανία ότι οφείλει να άρει το μέτρο επιβολής πλαφόν που επέβαλε στην ηλεκτροπαραγωγή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας παραβίασης των ευρωπαϊκών κανονισμών επειδή η Ρουμανία περιόρισε την ελευθερία των συμμετεχόντων στην αγορά να καθορίζουν τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και ηλεκτρισμού, όπως και τις εξαγωγές αερίου.

Η Ρουμανία εισήγαγε εθνικά μέτρα που απαιτούν από ορισμένους παραγωγούς να αποδίδουν τα έσοδά τους πάνω από μια ορισμένη τιμή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αναγκάζει τους παραγωγούς αερίου να πωλούν σε ρυθμιζόμενη τιμή. Η Κομισιόν κρίνει τα μέτρα αυτά αντίθετα με την οδηγία 2019/944 και τον κανονισμό 2019/943 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, όπως και με την οδηγία 2009/73/EC για την αγορά αερίου. Πλέον η Ρουμανία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Παράλληλα, η Κομισιόν απέστειλε και δεύτερη ειδοποίηση στη Ρουμανία για παρεμπόδιση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT