Εκπαιδευτήριο στην Αθήνα από το βρετανικό St. John’s School

Εκπαιδευτήριο στην Αθήνα από το βρετανικό St. John’s School

Αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι

εκπαιδευτήριο-στην-αθήνα-από-το-βρετα-563257399

Παρά το δημογραφικό πρόβλημα, η ιδιωτική εκπαίδευση, που έχει σταθερές χρηματορροές και ως δαπάνη είναι ανελαστική εξαιρουμένων των περιόδων βαθιάς ύφεσης, προσελκύει συνεχώς νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα, στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει παράρτημα το βρετανικό ιδιωτικό σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης St. John’s School. Τους προσεχείς μήνες, θα οριστικοποιηθεί η επιλογή του ακινήτου που θα φιλοξενήσει το σχολείο, με το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας να είναι το τρίτο τρίμηνο του 2025, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στην «Κ».

To St. John’s School, που βρίσκεται στο Ενφιλντ του Μίντλσεξ, ίδρυσε τo 1988 η ελληνικής καταγωγής Καλλιόπη Ταρδίος με τον σύζυγό της. Και αυτό προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα ποιοτικών σχολείων που είχε η περιοχή. Τα αρχικά σχέδια των ιδρυτών περιλάμβαναν τη δημιουργία σχολικής δομής για περίπου 20 μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των δύο παιδιών τους. Τελικά, ο αριθμός των σπουδαστών έχει εκτοξευθεί σε 550, με το St. John’s να εκτείνεται σε περίπου 120 στρέμματα. Αποτελείται από τρεις σχολικές μονάδες για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κι έχει ενταχθεί στη λίστα με τα καλύτερα ανεξάρτητα σχολεία. Το St. John’s School έχει αξιολογηθεί πρώτο 19 φορές, σε 23 χρόνια, με κριτήριο τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών του στις εισαγωγικές εξετάσεις. Πηγές του St. John’s School σημειώνουν ότι οι σπουδαστές του θα έχουν τη δυνατότητα, για κάποιους μήνες τον χρόνο, να παρακολουθούν μαθήματα στο Ενφιλντ με στόχο την καλύτερη εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Η Αθήνα θα είναι ο δεύτερος σταθμός για το βρετανικό σχολείο, εκτός Μεγάλης Βρετανίας, δεδομένου ότι διαθέτει παρουσία και στο Χονγκ Κονγκ.

Η δρομολογούμενη επένδυση του St. John’s School είναι σε συνέχεια της κινητικότητας που υπάρχει στο πεδίο των ιδιωτικών σχολείων. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, o Inspired Education Group, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη. Η επένδυση στη Σχολή Μωραΐτη αφορά την εξαγορά συμμετοχής στην εταιρεία διαχείρισης των εκπαιδευτηρίων. Η σημερινή ιδιοκτησία, που ασκεί και τη διοίκησή της, παραμένει μέτοχος και διατηρεί και το μάνατζμεντ. Παράλληλα, το εμβληματικό ακίνητο της Σχολής Μωραΐτη στο Παλαιό Ψυχικό και τα άλλα ακίνητα της εταιρείας περνούν σε ποσοστό 100% στην τρέχουσα ιδιοκτησία, δηλαδή στην κυριότητα των οικογενειών των βασικών μετόχων Χρυσάνθης Μωραΐτη-Καρτάλη, Αντωνίου Καρτάλη και Γεωργίου Καρτάλη. Στους Ελληνες μετόχους παραμένουν και άλλες εταιρείες του ομίλου της Σχολής Μωραΐτη, όπως η εταιρεία σπουδών και ο αθλητικός όμιλος.

Τους προσεχείς μήνες θα οριστικοποιηθεί η επιλογή του ακινήτου που θα φιλοξενήσει το σχολείο.

O Inspired έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα (CGS), που ιδρύθηκαν το 1973 και βρίσκονται στην Παλλήνη, σε έκταση 67 στρεμμάτων. Η συμφωνία προβλέπει και την επέκταση του CGS στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Με τον χάρτη της ιδιωτικής εκπαίδευσης να αλλάζει, κατά πληροφορίες, είσοδος ξένου επενδυτή αναμένεται και σε ένα ακόμη, εγνωσμένου κύρους, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας. Επίσης, πρόσφατα, επενδυτικό κεφάλαιο από τη Μεγάλη Βρετανία απέκτησε διεθνές σχολείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα πουλήθηκε εκπαιδευτήριο που εστιάζει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγείο και δημοτικό).

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, «Η Ελλάδα με αριθμούς, Ιανουάριος – Μάρτιος 2024», ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία ενισχύεται την τελευταία τριετία. Υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, που αποτελούν την είσοδο ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 15.982 μαθητές, αριθμός που αυξήθηκε σε 24.624 τρία χρόνια (+51,8%). Ταυτόχρονα, στα ιδιωτικά δημοτικά ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 6,8%, σε 40.634. Το ίδιο συμβαίνει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά γυμνάσια το 2018 (χρονιά αναφοράς της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ) φοιτούσαν 15.311 μαθητές και το 2021 17.471 μαθητές (αύξηση 14,1%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT