Αλμα στις διεθνείς τιμές τροφίμων τον Σεπτέμβριο

Αλμα στις διεθνείς τιμές τροφίμων τον Σεπτέμβριο

Εκτίναξη της ζάχαρης, ανοδικά κινήθηκαν δημητριακά και φυτικά έλαια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 18 μηνών σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο, έπειτα από το άλμα των τιμών της ζάχαρης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο δείκτης τιμών για την παρακολούθηση των πιο εμπορεύσιμων ειδών διατροφής παγκοσμίως αυξήθηκε στις 124,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 120,7 μονάδες τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, με αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης της ζάχαρης εκτινάχθηκε κατά 10,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της σοδειάς στη Βραζιλία και των ανησυχιών ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών της χώρας, ανέφερε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε κατά 3%, καθοδηγούμενος από τις υψηλότερες εξαγωγικές τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου, ενώ οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 4,6% τον μήνα, με υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε όλους τους τομείς για τα φοινικέλαια, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών –που περιλαμβάνουν το πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί– αυξήθηκαν κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο και οι τιμές του κρέατος σημείωσαν άνοδο 0,4%. Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO αύξησε οριακά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 σε 2,853 δισ. τόνους, από 2,851 δισ. τόνους που ήταν προηγουμένως.

Η αύξηση αυτή αντανακλά αναθεωρήσεις στις παραγωγές ρυζιού και σιταριού που αντιστάθμισαν μια μικρή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Παράλληλα, ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στο τέλος της περιόδου 2025 κατά 1,7 εκατ. τόνους, σε 888,1 εκατ. τόνους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT