Τρεις χώρες ζητούν από την Ε.Ε. χαλάρωση τραπεζικών κανόνων

Τρεις χώρες ζητούν από την Ε.Ε. χαλάρωση τραπεζικών κανόνων

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θέλουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία καλούν την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση χρηματοπιστωτικών κανόνων και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού της κλάδου, σε μία ακόμη ένδειξη της παγκόσμιας πολιτικής μετατόπισης από την ανάγκη της ρύθμισης σ’ αυτήν της οικονομικής ανάπτυξης, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. ζητούν από το μπλοκ να χαλαρώσει ορισμένους κανόνες που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες. Κάλεσαν επίσης την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απόσχει από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας» στα χρηματοοικονομικά, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, με κοινή τους επιστολή προς τον γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η τάση της Ε.Ε. να ρυθμίζει προκαλεί αντιδράσεις, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι η υπερβολική θέσπιση κανόνων κινδυνεύει να καταστήσει το μπλοκ μη ανταγωνιστικό.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υποχωρήσει δραματικά στην εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την εποπτεία και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μετά την κρίση (Basel Endgame), ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τελικές προτάσεις ήταν πολύ πιο «χαλαρές» από τις αρχικές, γεγονός που χαιρετίστηκε από τον τραπεζικό κλάδο. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν «μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα του τραπεζικού», έγραφαν στην επιστολή τους. Πρόσφατα έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες που μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την αντιστροφή της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τον προβληματισμό», έγραφαν οι κυβερνήσεις στην επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου. Ενώ οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η πολιτική μετατόπιση από τη ρύθμιση προς όφελος της ανάπτυξης είναι επικίνδυνη, καθώς απαιτούνται σκληρά καθεστώτα για να αποφευχθεί η επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νέοι κίνδυνοι όπως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μια πιθανή τραπεζική φούσκα πρέπει επίσης να μετριαστούν, είπαν. Η επιστολή των τριών απευθυνόταν στον Τζον Μπέριγκαν, γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν. Ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε ότι είναι μεν πιο δύσκολο τώρα να επιχειρηματολογήσει κανείς για νέους κανόνες προς όφελος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά τόνισε ότι δεν θα κάνει «απότομα βήματα πίσω» όσον αφορά τους κανόνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT