Μετά τις ράβδους χρυσού η Costco πουλάει και πλατίνα

Μετά τις ράβδους χρυσού η Costco πουλάει και πλατίνα

Μόνο διαδικτυακά η διάθεσή της από τον αμερικανικό κολοσσό λιανεμπορίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η Costco, ο πέμπτος μεγαλύτερος κολοσσός λιανεμπορίου στον κόσμο, που πουλάει σχεδόν τα πάντα, από έπιπλα και ταξιδιωτικά πακέτα μέχρι χοτ ντογκ του 1,5 δολαρίου, εμπλουτίζει με πλατίνα τη συλλογή πολύτιμων μετάλλων που διαθέτει, μετά τις ράβδους χρυσού και τα ασημένια νομίσματα που έγιναν ανάρπαστα. Οι μπάρες χρυσού που προκάλεσαν αίσθηση όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023, εξαντλούνταν λίγες μόλις ώρες μετά την ανανέωση των αποθεμάτων. Αναλυτές της Wells Fargo ανέφεραν τον Απρίλιο ότι η Costco πουλούσε ράβδους χρυσού αξίας έως και 200 εκατ. δολαρίων τον μήνα.

Η Costco προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχία, με την πλατίνα να εντάσσεται στον εκτενή κατάλογο των πολύτιμων μετάλλων που αγοράζουν οι συλλέκτες. Το νέο «εμπόρευμα» λοιπόν είναι καθαρή πλατίνα, ελβετικής κατασκευής και διατίθεται με μια εικόνα της ρωμαϊκής θεότητας της τύχης Lady Fortuna. Η αλυσίδα λιανικής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προσφέρει ράβδους πλατίνας 1 ουγγιάς αντί 1.089 δολαρίων στον ιστότοπό της. Πωλούνται μόνο διαδικτυακά και δεν μπορούν να παραδοθούν στη Λουιζιάνα, τη Νεβάδα ή το Πουέρτο Ρίκο, είπε η εταιρεία. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα χρειαστούν επίσης μια συνδρομή στην Costco, η οποία στοιχίζει μεταξύ 65 και 130 δολαρίων τον χρόνο.

H Costco άρχισε να προσφέρει ράβδους χρυσού το 2023 και πούλησε πολύτιμα μέταλλα αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, κατά το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεση κερδών της. Στη συνέχεια, νωρίτερα φέτος, άρχισε να πουλάει ασημένια νομίσματα για πρώτη φορά, στην τιμή των 675 δολαρίων.

Το νέο «εμπόρευμα» είναι ελβετικής κατασκευής και διατίθεται με μια εικόνα της ρωμαϊκής θεότητας της τύχης Lady Fortuna.

Ο χρυσός αποτελεί καλύτερη επένδυση για τους συλλέκτες, καθώς η τιμή του έφτασε πρόσφατα σε υψηλά ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η τιμή της πλατίνας αυξήθηκε μέτρια συγκριτικά, από έτος σε έτος μέχρι σήμερα. Η αξία του χρυσού αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια και η πλατίνα ακολούθησε, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 15% τους τελευταίους 12 μήνες, αν και έχει υποχωρήσει πάνω από 8% από τον Μάιο.

Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η κίνηση της Costco αφορά περισσότερο το μάρκετινγκ παρά την αύξηση των πωλήσεων. Εξάλλου, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που κρύβουν ράβδους χρυσού στα σπίτια τους. Η εταιρεία πουλάει πολύτιμα μέταλλα για να προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα της επωνυμίας της με το λεγόμενο «κυνήγι θησαυρού», γεμίζοντας τα καταστήματά της με απροσδόκητα αντικείμενα περιορισμένου χρόνου για να πείσει τους καταναλωτές να επιστρέφουν. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την τάση που αν δεις κάτι, θα πρέπει να το αγοράσεις, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι εκεί την επόμενη φορά», είπε κάποτε ο ιδρυτής της Costco.

Τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Ο χρυσός αυξήθηκε περισσότερο από 15% το περασμένο έτος και περισσότερο από 55% την τελευταία πενταετία. Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι ο χρυσός αποτελεί ιδανική επένδυση. Ο Ντέιβιντ Βάγκνερ, επικεφαλής αγορών και μετοχών στην Aptus Capital Advisors, θεωρεί ότι ο χρυσός δεν είναι η πληθωριστική αντιστάθμιση που πολλοί λένε ότι είναι, καθώς ο πληθωρισμός μερικές φορές ξεπέρασε τον χρυσό τις τελευταίες δεκαετίες και εκτιμά ότι «υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας από την απώλεια κεφαλαίου», όπως π.χ. μέσω επενδύσεων στην αγορά παραγώγων. Η Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων έχει επίσης προειδοποιήσει τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις σε χρυσό. Τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθή, τονίζει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT