Καταβλήθηκαν τα 3,27 δισ. από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Καταβλήθηκαν τα 3,27 δισ. από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Με διαδικασίες «εξπρές» ολοκληρώνεται η μετάβαση της Αττικής Οδού σε νέο καθεστώς παραχώρησης, υπό τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του νέου παραχωρησιούχου υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου και χθες ολοκληρώθηκε η καταβολή του εφάπαξ τιμήματος, ύψους 3,27 δισ. ευρώ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προηγήθηκε η κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης, διάρκειας 25 ετών, από τη Βουλή, με ισχύ από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Πέραν του εφάπαξ τιμήματος, ο νέος παραχωρησιούχος θα αποδίδει και ετήσια αμοιβή στο Δημόσιο, που θα διαμορφωθεί σε 9,3% των συνολικών εσόδων από την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού (από 7,5% που προβλεπόταν αρχικά). Μάλιστα, η αμοιβή αυτή υπολογίζεται επί του κύκλου εργασιών της εταιρείας που θα λειτουργεί την Αττική Οδό και όχι επί των καθαρών κερδών, όπως ισχύει στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης.

Σημαντικές αλλαγές στον χώρο της αυτοκίνησης

Για πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στον χώρο της αυτοκίνησης μίλησε, κατά την τοποθέτησή του σε πρόσφατη εκδήλωση της Avis, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Ανδρέας Ταπραντζής. Οπως τόνισε, τα  επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν από πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στον χώρο της αυτοκίνησης. «Megatrends, μεγάλες τάσεις συγκλίνουν στη ραγδαία εξέλιξη της αυτοκίνησης. Η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση, ο εξηλεκτρισμός, θα καταστήσουν τον χώρο της αυτοκίνησης τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι ξέρουμε σήμερα», σημείωσε.

Χορηγός στη Φόρμουλα 1 ο όμιλος LVMH του Αρνό

Ενεργότατο ρόλο ως χορηγός  αναλαμβάνει ξανά ο πατριάρχης των ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό, με όχημα τον όμιλό του LVMH. Αφού κατέβαλε 150 εκατ. ευρώ ως πρώτος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, συνήψε τώρα συμφωνία 10 ετών με τη Φόρμουλα 1. Ο όμιλος έρχεται να αντικαταστήσει στη Φόρμουλα 1 τον όμιλο ωρολογοποιίας της Rolex.  H συμφωνία εκτιμάται πως έχει συνολική αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, ενώ στο πλαίσιο αυτό ο γαλλικός όμιλος θα καταβάλει ετησίως 100 εκατ. δολ. και πλέον.

Προειδοποίηση ΕΚΤ για πρόστιμα σε τράπεζες

Με πρόστιμα προειδοποιεί η ΕΚΤ τις τράπεζες που δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανκ Ελντερσον, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να διαχειριστούν απώλειες που μπορεί να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Οπως είχε μεταδώσει το Bloomberg, έως και τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα επειδή δεν τήρησαν τις διορίες που είχε θέσει η ΕΚΤ. 

Η Γαλλία ξεριζώνει αμπελώνες

Η Γαλλία εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ύψους 120 εκατ. ευρώ για να περιορίσει τους αμπελώνες της, καθώς μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση. Η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση 4.000 ευρώ ανά εκτάριο, κάτι που συνεπάγεται μείωση καλλιεργειών κατά περίπου 30.000 εκτάρια, ή 4%, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η κατάσταση στον κλάδο είναι ανησυχητική, με πολύ μεγάλη πτώση στην αναμενόμενη συγκομιδή, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην πτώση της κατανάλωσης κρασιού και στον πολύ σκληρό ανταγωνισμό», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας. Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού συνεχίζει να μειώνεται και η παραγωγή έφτασε σε χαμηλό 60 ετών πέρυσι. Οι χαοτικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος και τις υποτονικές οικονομικές συνθήκες, βλάπτουν τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Η γαλλική παραγωγή αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 40-43 εκατομμύρια εκατόλιτρα, από περίπου 48 εκατ. πέρυσι και κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT