Δημήτρης Κυπαρίσσης: Προτεραιότητα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Δημήτρης Κυπαρίσσης: Προτεραιότητα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Οι καινοτομίες στο μοντέλο λειτουργίας, η ανάπτυξη των μεγεθών της τράπεζας και τα σχέδια για την επόμενη πενταετία

8' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ως «τράπεζα αναφοράς» στην ελληνική αγορά επιδιώκει να καθιερωθεί η Optima bank, η οποία συμπλήρωσε πρόσφατα πέντε χρόνια λειτουργίας, ενώ τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Στο διάστημα αυτό, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στη συνέντευξή του στην «Κ» Δημήτρης Κυπαρίσσης, η Optima bank έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως μία τράπεζα καινοτομίας και αξιοπιστίας, δημιουργώντας ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας που βασίζεται στην ευελιξία και στην εστίαση στον πελάτη. Με το 90% του δανειακού της χαρτοφυλακίου να αφορά επιχειρήσεις, η Optima bank, όπως εξηγεί ο κ. Κυπαρίσσης, απευθύνεται σε κάθε υγιή επιχείρηση που κατάφερε να επιβιώσει από τη 10ετή κρίση και θέλει να αναπτυχθεί με βιώσιμους όρους.

– Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος της Optima bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι άλλαξε με την εισαγωγή της τράπεζας στο Χ.Α.;

– Η είσοδος της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή στη μόλις πεντάχρονη ιστορία μας. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των στελεχών μας και θεωρώ πως είναι σημαντική στιγμή και για την ευρύτερη αγορά, ως η πρώτη είσοδος τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από 17 χρόνια. Εκείνες τις ημέρες, ήμασταν ιδιαίτερα υπερήφανοι όταν η ζήτηση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν εμφατική, καλύπτοντας 5,1 φορές τον αριθμό των προς διάθεση μετοχών μας, ενώ έναν μόλις χρόνο μετά, η αγορά, τοπική και διεθνής, εξακολουθεί να πιστεύει σε εμάς, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία της μετοχής μας και στην υψηλή θέση μας στο Χ.Α. ως προς την κεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, η Optima bank ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα ύστερα από 16 χρόνια, που την 1η Ιουλίου 2024 διένειμε μέρισμα.

Δημήτρης Κυπαρίσσης: Προτεραιότητα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων-1
Η Optima Βank απευθύνεται σε κάθε κλάδο, χωρίς περιορισμούς, σημειώνει ο κ. Κυπαρίσσης.

Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της εισαγωγής στο Χ.Α., μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε έναν υγιή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η πολύ καλή πορεία μας αποτυπώνεται και στα κέρδη του 2023 που ανήλθαν σε 103 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν με διαφορά στην καλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ των τραπεζών στην Ελλάδα και τη δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη. Η αναγνώριση δε της επιτυχημένης πορείας μας ήρθε και από τους Financial Times και τον διεθνή διαγωνισμό βραβείων του «The Banker», όπου ανακηρυχθήκαμε «Η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα για το 2023».

Αξίζει να σας αναφέρω ότι και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2024 αναδεικνύουν τη δυναμική ανάπτυξη της τράπεζας, αφού τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 57% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επιπλέον, οι καταθέσεις μας έφθασαν τα 3,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 34% σε ετήσια βάση, ενώ χρηματοδοτήσαμε τους πελάτες μας με 1,2 δισ. ευρώ νέα δάνεια, με αποτέλεσμα τα δανειακά υπόλοιπα της τράπεζας να αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 50% σε ετήσια βάση.

– Η Optima bank συμπλήρωσε πέντε χρόνια λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο δραστηριοποίησης νέων τραπεζών. Σε ποιους τομείς επικεντρώνετε τη δραστηριότητά σας;

– Στην Optima bank, είμαστε προσανατολισμένοι στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε πάνω από το 90% του δανειακού μας χαρτοφυλακίου αφορά επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλάδοι στη χώρα, οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση στη δραστηριότητά τους, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, το real estate. Η Optima bank απευθύνεται σε κάθε κλάδο, χωρίς περιορισμούς. Κάθε υγιής επιχείρηση που κατάφερε να επιβιώσει από τη 10ετή κρίση και θέλει να αναπτυχθεί με βιώσιμους όρους, είναι εν δυνάμει πελάτης μας και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα της.

– Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη πενταετία;

– Σε διάρκεια μόλις πέντε χρόνων και με όραμα να μετατρέψουμε την τραπεζική συναλλαγή σε μια ευχάριστη εμπειρία, έχουμε καταφέρει να εδραιωθούμε ως μία τράπεζα καινοτομίας και αξιοπιστίας. Εχουμε δημιουργήσει ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας και αυτό αποδεικνύεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά μας. Στόχος μας είναι να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα μεγέθη μας με τους ίδιους ρυθμούς, μένοντας πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές μας. Να παραμείνουμε μια τράπεζα απλή και ευέλικτη που εστιάζει στον πελάτη και στις ανάγκες του, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ξέρετε, συνηθίζουμε να λέμε ότι θέλουμε να είμαστε «τράπεζα αναφοράς» στην ελληνική αγορά, να λειτουργούμε ως το παράδειγμα για το πώς διαχειριζόμαστε κάθε περίπτωση και κάθε project που φθάνει σε εμάς, από πελάτες που αναζητούν έναν σύμμαχο και συνοδοιπόρο στα αναπτυξιακά και επενδυτικά τους σχέδια. Αυτό που εισπράττουμε από τους ίδιους τους πελάτες μας είναι πως τα καταφέρνουμε και αυτή η αποδοχή μας δίνει επιπλέον ώθηση για τη μελλοντική μας πορεία.

– Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Optima bank; Είναι πεδίο ανταγωνισμού το κόστος δανεισμού ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

– Το βασικό μας πλεονέκτημα είναι η εμπειρία που βιώνουν οι πελάτες στις συναλλαγές μαζί μας. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια απλή, ευέλικτη και σύγχρονη τράπεζα, που σχεδιάστηκε με τον πελάτη στο επίκεντρο και προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία. Εχουμε φροντίσει να είμαστε γρήγοροι, να αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στους πελάτες μας και να τους εξυπηρετούμε σε ένα πραγματικά διαφορετικό περιβάλλον καταστήματος. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να γίνει πελάτης μας αποκτώντας λογαριασμό, κωδικούς e-banking και χρεωστική κάρτα σε μόλις 15΄ με μία μόνο digital υπογραφή. Ολες οι συναντήσεις με τους πελάτες μας γίνονται σε κλειστά meeting rooms που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και όλοι οι χώροι του καταστήματος αποπνέουν φιλικότητα και ζεστασιά.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, καθώς και η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Οπως άλλωστε λένε και οι ίδιοι οι πελάτες μας, και εν μέρει αυτό απαντά και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, προτεραιότητα έχει η εμπειρία που αποκομίζουν από τη συνεργασία μας και στη συνέχεια έρχεται το οικονομικό μέρος αυτής. Και θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι τα στελέχη μας αποτελούν το βασικό συστατικό της επιτυχίας μας, κάνοντας πραγματικότητα το όραμά μας, να μετατρέψουμε την τραπεζική συναλλαγή σε μία ευχάριστη εμπειρία. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις έρευνες ικανοποίησης πελατών που διεξάγουμε σε καθημερινή βάση, όπου 9 στους 10 δηλώνουν εμφατικά ότι θα σύστηναν την τράπεζα σε φίλους και γνωστούς.

Τέλος, είναι γεγονός ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, καθώς και η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Συνεργασίες με μεγάλους επενδυτικούς οίκους για υψηλές αποδόσεις

– Τι πολιτική εφαρμόζετε στο σκέλος των καταθέσεων για να προσελκύσετε αποταμιεύσεις;

– Προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία στον πελάτη που επισκέπτεται το κατάστημά μας, σε ένα περιβάλλον που σέβεται τον ίδιο και τα χρήματα που μας εμπιστεύεται. Την ίδια στιγμή, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών πελατών μας, τους παρέχουμε υψηλές αποδόσεις. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή προσφέρουμε προθεσμιακή κατάθεση με διάρκεια 6 μηνών και απόδοση που φθάνει μέχρι και 2,50% και μάλιστα με μηνιαία απόδοση των τόκων.

Παράλληλα, για τους ιδιώτες πελάτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα χρήματά τους, η Optima bank διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία, τα εργαλεία και τα εξειδικευμένα στελέχη να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Προσφέρουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές, τόσο μέσα από τις χρηματιστηριακές μας υπηρεσίες, όσο και από τα προϊόντα της θυγατρικής μας Optima asset management ΑΕΔΑΚ, αλλά και τις συνεργασίες μας με τους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, όπως οι Pictet, Schroders, Franklin Templeton και BlackRock.

Αναγκαίο το δίκτυο καταστημάτων, έχουμε ήδη επενδύσει στα ψηφιακά εργαλεία.

– Η άνοδος των επιτοκίων έχει συμβάλει στην ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια. Είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό μοντέλο κερδοφορίας σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων;

– Yστερα από σχεδόν δύο χρόνια αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός το οποίο προφανώς επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα των τραπεζών, βλέπουμε πλέον μια αποκλιμάκωση. Αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα των τραπεζών από τα δάνεια, οπότε η διατήρηση των κερδών τους θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα που έχουν να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα μέσω της αύξησης του όγκου των εργασιών. Ως προς την Optima bank, έχω να επισημάνω ότι το μοντέλο λειτουργίας μας είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε σημαντικά τα μεγέθη μας, κάτι το οποίο θα αποτυπώνεται τόσο στην κερδοφορία μας όσο και στη διατήρηση του υψηλότερου ρυθμού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα και όχι μόνον.

– Ποια είναι η στρατηγική σας στον τομέα της φυσικής παρουσίας της τράπεζας; Ποιος είναι ο ρόλος της ψηφιακής τραπεζικής στον σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας;

– Οι πελάτες, για να εμπιστευθούν μια τράπεζα, έχουν ανάγκη το φυσικό κατάστημα και την ανθρώπινη παρουσία. Γι’ αυτό και έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο καταστημάτων, με τελευταία προσθήκη το 29ο κατάστημα στα Χανιά, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 26 Σεπτεμβρίου. Η παρουσία των εξειδικευμένων στελεχών στο φυσικό δίκτυο ισορροπεί την ανάγκη του πελάτη να μας βλέπει και να συζητάει μαζί μας τις ανάγκες του. Για τις καθημερινές βέβαια συναλλαγές, πολλοί πελάτες επιλέγουν τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή τους, στα οποία έχουμε ήδη επενδύσει και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε διατηρώντας πάντα την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία μας.

Τα δάνεια σε ιδιώτες

– Στον δημόσιο διάλογο υπάρχει κριτική για τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τον αριθμό των επιχειρήσεων που είναι αξιόχρεες. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Είναι γνωστό σε όλους πως η ελληνική οικονομία πέρασε από μια μακρά περίοδο δυσκολίας. Κι οι τράπεζες αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή, όμως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι από τα υγιέστερα στην Ευρώπη με ρευστότητα περίπου 80 δισ. ευρώ (διαφορά καταθέσεων – δανείων) διαθέσιμα για χρηματοδότηση. Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια διάκριση ως προς το πού διοχετεύουν τα χρήματα οι τράπεζες. Ολες οι επιχειρήσεις που έχουν αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Για εμάς είναι απλό και ξεκάθαρο. Οποιαδήποτε αξιόχρεη επιχείρηση που έχει μία βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα και επιθυμεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της, θα είμαστε εκεί να συνδράμουμε, όχι μόνο με τη δανειοδότηση, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν στην εξυπηρέτηση των πελατών μας.

– Η άνοδος της χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια στηρίζεται κυρίως στη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια και λιγότερο στην αύξηση της χρηματοδότησης για ιδιώτες. Ποια είναι η στρατηγική σας στον τομέα της χρηματοδότησης ιδιωτών;

– Είναι γεγονός ότι η ζήτηση στα δάνεια ιδιωτών, κυρίως καταναλωτικά, είναι αισθητά μειωμένη, κάτι που κατά τη γνώμη μου οφείλεται, εν μέρει, και στην ορθολογική στάση των δανειοληπτών, ύστερα από όσα βιώσαμε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άνοδο της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, ως επακόλουθο της άνθησης της κτηματαγοράς. Είμαστε παρόντες στην αγορά και δίπλα στους πελάτες μας, να τους στηρίξουμε να αποκτήσουν το σπίτι που επιθυμούν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT