Eurogroup: Περιορισμένος, προς το παρόν, ο αντίκτυπος της γεωπολιτικής αστάθειας στην οικονομία της Ε.Ε.

Eurogroup: Περιορισμένος, προς το παρόν, ο αντίκτυπος της γεωπολιτικής αστάθειας στην οικονομία της Ε.Ε.

Μέτρια κινείται η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, που εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, να επηρεάσει τον πληθωρισμό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Δύσκολες προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης δημιουργούν η γεωπολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Συμβούλιο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ότι ήδη οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας γίνονται ορατές στο εμπόριο και στις τιμές του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «η γεωπολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις οικονομίες μας». 

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η ευρωζώνη παρουσιάζει «μέτρια ανάπτυξη», γύρω στο 0,8% φέτος.

«Θα παρουσιάσουμε τις οικονομικές προβλέψεις μας τον Νοέμβριο, αλλά λίγο πολύ πιστεύουμε ότι η προηγούμενη πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 0,8% δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα, παρά τη δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος μέχρι τώρα στην οικονομία της Ε.Ε. είναι «περιορισμένος».

«Δεν έχουμε δει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις», παρά τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που προκαλούν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είπε, ωστόσο επισήμανε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που σημειώνεται τις τελευταίες δέκα ημέρες και η οποία συνδέεται με την προοπτική έντασης στο Ιράν, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

«Δεν είναι ακόμα έτσι, αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός πέφτει», σημείωσε.

Η ατζέντα του Eurogroup

Eνα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Εurogroup είναι η ανταγωνιστικότητα και η έκθεση Ντράγκι, με στόχο να εγκριθεί μια δήλωση τον Νοέμβριο, σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση αυτή στον επόμενο πολιτικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Απαιτούνται πραγματικές αποφάσεις και όχι μια χρήση a la carte των ευρημάτων αυτής της έκθεσης», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, που παραδέχθηκε ότι το «πολιτικό κλίμα είναι όπως πάντα δύσκολο και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

«Εάν έχουμε επίγνωση της επείγουσας κατάστασης που περιγράφεται στην έκθεση, θα καταφέρουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη της», πρόσθεσε.

Αλλα θέματα στην ατζέντα του Eurogroup είναι η Ενωση Κεφαλαιαγορών (CMU) και το ψηφιακό ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT