ΑΑΔΕ: Χάθηκαν 213.000 ρυθμίσεις

Στην εκκαθάριση του τοπίου σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης

Στην εκκαθάριση του τοπίου σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως 213.000 ρυθμίσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν, κατέστησαν και τυπικά μη ενεργές.

Οπως αναφέρει, ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του άρθρου 87 του νέου Κώδικα Φορολογικης Διαδικασίας (Ν. 5104/2024), το οποίο έδινε, με την πληρωμή όλων των ανεξόφλητων δόσεων, την ευκαιρία αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν απoλεσθεί.

Ειδικότερα, η εφαρμογή του άρθρου 87 έδινε τη δυνατότητα πίστωσης τυχόν επιστροφών στο χρέος της ρύθμισης, την αποπληρωμή του ρυθμισμένου χρέους σε καθυστέρηση έως 31 Μαρτίου 2024 και τη συνέχιση της ρύθμισης, ή τέλος, την απώλεια της ρύθμισης.

Από την εφαρμογή της διαδικασίας, συμψηφίστηκαν με τις εν λόγω ρυθμίσεις, καταβολές των φορολογουμένων συνολικού ποσού 47,5 εκατ. ευρώ, 22.000 ποσά σε ρύθμιση εξοφλήθηκαν πλήρως, ενώ 25.000 ρυθμίσεις, συνολικού ποσού 125 εκατ. ευρώ, κατέστησαν ενήμερες και συνεχίζουν να ισχύουν και να εξυπηρετούνται.

Για τους φορολογούμενους που δεν ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία, «ολοκληρώθηκε η τυπική απώλεια 213.000 ρυθμίσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν και είχαν καταστεί στην ουσία ανενεργές. Πλέον οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν και τυπικά μη ενεργές», σημειώνει η ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο δεν έχει γενικό χαρακτήρα και αφορά ρυθμίσεις των 36, 72, 100, 120 δόσεων ή πάγιες ρυθμίσεις των 24 ή 48 δόσεων, που δεν είχαν απoλεσθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά βρίσκονταν σε μια «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές ήταν, αλλά ούτε και είχαν κλείσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT