Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μέτρα για προσιτή στέγη και στήριξη της οικογένειας

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μέτρα για προσιτή στέγη και στήριξη της οικογένειας

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης στη χώρα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», που θα «τρέξει» το πρώτο τρίμηνο του 2025, φορολογικά κίνητρα για τη στήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά και αύξηση του επιδόματος ενοικίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης στη χώρα. Παράλληλα, κι εκτός από τις μόνιμες παρεμβάσεις για την οικογένεια, το προσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από δημοσιονομικές και θεσμικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο και του ευρύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις για το στεγαστικό αφορούν:

• Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», προϋπολογισμού 2 δισ., εκ των οποίων 1 δισ. χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1 δισ. από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά και νέο πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση παλιών κατοικιών με μηδενικό επιτόκιο.

• Απαλλαγή για 3 έτη από τον φόρο των εισοδημάτων από ενοίκια ακινήτων εμβαδού έως 120 τ.μ., τα οποία θα εκμισθωθούν με μακροχρόνια μίσθωση (3 εκατ. ευρώ).

• Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, κατά τους χειμερινούς μήνες σε 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση και κατά τους καλοκαιρινούς σε 8 ευρώ.

• Διπλασιασμός της μέγιστης επιδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» από το ποσό των 4.000 ευρώ στο ποσό των 8.000 ευρώ, η οποία θα καλύπτει το 60% έναντι του 40% των δαπανών (25 εκατ. ευρώ).

• Επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (18 εκατ.).

• Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική αντιπαροχή».

• Αύξηση του επιδόματος στέγασης από τα 70 στα 75-125 ευρώ αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, με προσαύξηση 30% για κάθε τέκνο. Παράλληλα εισάγονται και περιουσιακά κριτήρια.

Για τη στήριξη της οικογένειας, εκτός από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, περιλαμβάνονται, ειδικά για το 2025, και τα εξής:

• Κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων συμβολαίων υγείας (15%) για παιδιά έως 18 ετών, με ετήσιο κόστος 17 εκατ.

• Φοροαπαλλαγή για τις οικειοθελείς παροχές επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων καθώς και για παροχές που σχετίζονται με βρεφονηπιακούς σταθμούς (6 εκατ.).

• Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια κατά 500 ευρώ (κόστος 15 εκατ.).

• Αναβάθμιση σχολικών υποδομών (250 εκατ.).

Συγχρόνως υλοποιούνται προγράμματα για επιπλέον θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ενισχύεται ο θεσμός «Νταντάδες της γειτονιάς», καθώς και θεσμικά μέτρα, όπως είναι η διά βίου ισχύς της ιδιότητας του τριτέκνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT