Ανάπτυξη 2,4% «βλέπει» η Wood για την Ελλάδα φέτος

Ανάπτυξη 2,4% «βλέπει» η Wood για την Ελλάδα φέτος

Η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων της Ε.Ε. και τις εισροές ξένων επενδύσεων, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στο 2,6% εκτιμά η Wood ότι κινήθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, γεγονός το οποίο ενισχύει την πεποίθησή της ότι στο σύνολο του 2024 θα κινηθεί στο 2,4% και ελαφρώς υψηλότερα από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης (2,2%), καθώς εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ραγδαίες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις εταιρείες.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθε στο 2,3% σε ετήσια βάση, χάρη στη θετική έκπληξη από τις επενδυτικές δαπάνες (συμβολή 4,3% έναντι 3,2% στο πρώτο τρίμηνο), καθώς και τις σταθερές δαπάνες των νοικοκυριών (συμβολή 1,9%). Αυτά οδήγησαν σε ισχυρή ανοδική τάση των εισαγωγών, που ξεπέρασαν τον ρυθμό των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αρνητική συνεισφορά στην ανάπτυξη της τάξης του -3,4% έναντι -2,9% το πρώτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου δεν αντανακλούν πάντως τη δύναμη που σημείωσαν οι ιδιωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο, επισημαίνει η Wood. Η εκτίμηση των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκε σημαντικά, ενώ οι φόβοι τους γύρω από την ανεργία και οι προσδοκίες τους για την οικονομική τους θέση επιδεινώθηκαν επίσης. Κατά τον οίκο, αυτή η αλλαγή μπορεί να αντανακλά τη ζημία από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τα οποία οδηγούν σε σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, συνεχίζει να «βλέπει» ανάπτυξη 2,4% φέτος, 2,3% το 2025 και 3,2% το 2026, ενώ εκτιμά πως ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 152,1% φέτος και στο 138,1% το 2025. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο οίκος είχε προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την Ελλάδα, καθώς προηγουμένως προέβλεπε ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Wood αναφέρει πως οι τιμές της ενέργειας αναθεωρήθηκαν υψηλότερα τον Ιούλιο, γεγονός που οδήγησε τον πληθωρισμό στο 2,7% σε ετήσια βάση και είναι πιθανό να διατηρήσει τον μέσο όρο για φέτος σε αυτό το επίπεδο, ενώ το 2025 αναμένεται πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2%. Παράλληλα επισημαίνει ότι το κενό της ελληνικής παραγωγής παραμένει θετικό με βάση τις εκτιμήσεις της και είναι πιθανό να εξασθενίσει σταδιακά προς το 2026.

Τέλος, όπως σημειώνει η Wood, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ξανά στο 9,5% τον Αύγουστο από 9,9% τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας μια κάπως πιο απότομη καθοδική τροχιά από την άνοιξη έως τώρα, σε σχέση με το παρελθόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT