Σε έκδοση πράσινου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ προχωράει η Metlen

Σε έκδοση πράσινου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ προχωράει η Metlen

Δρομολογεί την πρόωρη αποπληρωμή τίτλων που λήγουν την 1η Δεκεμβρίου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Στην έκδοση πενταετούς πράσινου ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2029 προχωράει η Metlen. Επιδεικνύοντας δείγματα γραφής τυπικού και συνεπούς εταίρου, λίγους μήνες πριν χτυπήσει την πόρτα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, η ελληνική πολυεθνική των μετάλλων και της ενέργειας με την κίνηση αυτή δρομολογεί την πρόωρη αποπληρωμή προηγούμενης έκδοσης που λήγει την 1η Δεκεμβρίου.

Προ ολίγων ημερών, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος προανήγγειλε την υποβολή αίτησης εισαγωγής στο LSE πριν από το τέλος του 2024 και εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρείας, η οποία έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι εξετάζει ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης συνολικά στην Ευρώπη.

H ελληνική πολυεθνική προετοιμάζει παράλληλα την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Metlen ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε την εντολή στις BNP Paribas, Citigroup, και HSBC να προχωρήσουν στην έκδοση πράσινου ομολόγου, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτίθεται να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν για την ολοσχερή εξόφληση υφισταμένων πρώτης τάξεως (senior) ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5% και λήξη το 2024. Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις ομολογίες θα διατεθεί ολικά ή μερικά για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση επιλέξιμων πράσινων έργων, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα πράσινης χρηματοδότησης της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα κληθούν οι ομολογιούχοι της έκδοσης που λήγει την 1η Δεκεμβρίου αν επιθυμούν την πρόωρη αποπληρωμή και την ένταξή τους στο νέο ομόλογο, ενώ αύριο αναμένεται να «κλειδώσει» το επιτόκιο της νέας έκδοσης. Αναλυτές συνέδεαν την απόφαση της Metlen να βγει στις αγορές μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με τη δυναμική και την ευρωστία της εταιρείας. Αλλωστε, όπως τονίζουν, οι αγορές αντιμετωπίζουν την εταιρεία σαν να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, παρότι βρίσκεται ένα βαθμό κάτω από αυτήν.

Η Fitch διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση BB+ της Metlen με σταθερό outlook, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των EBITDA της εισηγμένης, παρά το δύσκολο περιβάλλον τιμών στα μέταλλα και την ενέργεια και τη μέτρια καθαρή μόχλευση EBITDA στον ορίζοντα της αξιολόγησης. Μάλιστα, θεωρεί την κορύφωση της μόχλευσης το 2025 ως διαχειρίσιμη. Η Fitch αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) θα είναι υπό πίεση κατά την περίοδο 2024-2025 λόγω της εκτέλεσης μεγάλων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οικοδόμησης και μεταβίβασης (BOT) και της αύξησης της ιδιόκτητης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά θα γίνουν θετικές από το 2026. Ο οίκος επισημαίνει ότι θεωρεί πιστωτικά θετική την επέκταση στη λιγότερο κυκλική αγορά της εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Το IDR της Metlen αντικατοπτρίζει το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο της, με αυτάρκεις εργασίες μεταλλουργίας και χαμηλό κόστος ανά μονάδα. Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς του στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη ενσωμάτωση στον εφοδιασμό λιανικής, γεγονός που παρέχει στον όμιλο βιώσιμες ταμειακές ροές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT