Aύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. από τη Cenergy

Aύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. από τη Cenergy

Στόχος, η χρηματοδότηση της κατασκευής εργοστασίου καλωδίων στις ΗΠΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, προχωράει η Cenergy Holdings, που ελέγχει τις Σωληνουργεία Κορίνθου και Hellenic Cables. Ως ανώτατη τιμή ορίζονται τα 9,86 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία του ομίλου Viohalco σχεδιάζει την αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των προς άντληση κεφαλαίων συνολικής αξίας 187,5 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των εξόδων) για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του εργοστασίου καλωδίων στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι ποσό 154 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης κατασκευής της νέας εγκατάστασης, που εκτιμάται πως θα αρχίσει να υλοποιείται μέχρι τα τέλη του 2024. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η μονάδα θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027, με τη διοίκηση της Cenergy να τοποθετεί το συνολικό κόστος στα 182 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος κτήσης γης. Αφότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα αποφασίσει εάν προχωρήσει στην επέκταση της μονάδας (β΄ φάση) που θα επιτρέπει την κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων. Οπως δηλαδή σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο, οι τελικές αποφάσεις για τη δεύτερη φάση του έργου θα ληφθούν εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη και εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, όπως για παράδειγμα η στρατηγική των ΗΠΑ σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επίσης, περίπου 33,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ικανοποίηση ευρύτερων επιχειρηματικών σκοπών της Cenergy ή για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.

Οπως ακόμη επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, το διοικητικό συμβούλιο της Cenergy έχει διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ, που αποτελούν μια μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Εμφανίζουν παρόμοιες μακροπρόθεσμες μεγατάσεις με αυτές των υφιστάμενων βασικών αγορών της εταιρείας, όπως ο αυξανόμενος πληθυσμός, η αστικοποίηση και ο αυξανόμενος αριθμός κέντρων δεδομένων (data centers), που ενισχύει τη συνολική ζήτηση για ενέργεια. Κατά τη διοίκηση της εισηγμένης στα χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών και Αθηνών, η δημιουργία της νέας μονάδας στις ΗΠΑ συνάδει με τη στρατηγική της Cenergy για τη δημιουργία αξίας έναντι του όγκου πωλήσεων, την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και την εξυπηρέτηση των συνεχώς αναπτυσσόμενων αγορών ενεργειακών υποδομών.

Η αύξηση κεφαλαίου κατά τη διοίκηση της Cenergy θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει και την ελεύθερη διασπορά (free float) των μετοχών της και να διευρύνει τη μετοχική της σύνθεση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Η Goldman Sachs International ενεργεί ως αποκλειστικός γενικός συντονιστής και συνδιοργανωτής για τη δημόσια προσφορά νέων μετοχών.

Ως προς τις οικονομικές επιδόσεις, η διοίκηση της Cenergy προβλέπει ότι το αναπροσαρμοσμένο Ebitda θα κυμανθεί από 245 έως 265 εκατ. ευρώ, ενώ μεσοπρόθεσμα αναμένει ισχυρή οργανική αύξηση πωλήσεων και αναπροσαρμοσμένο Ebitda 380-420 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος από τους τομείς των σωλήνων χάλυβα και των καλωδίων διαμορφώθηκε στα 812 εκατ. ευρώ από 798 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα Ebitda ενισχύθηκαν περίπου κατά 39%, στα 119,5 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT