Αντίμετρα στους ευρωπαϊκούς δασμούς σχεδιάζει η Κίνα

Αντίμετρα στους ευρωπαϊκούς δασμούς σχεδιάζει η Κίνα

Στο στόχαστρο χοιρινό κρέας, γαλακτοκομικά και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έχει στρέψει το ενδιαφέρον στο πώς και πότε το Πεκίνο θα ανταπαντήσει στην κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, η οποία είναι και η μεγαλύτερη μεταξύ των δύο πόλων εδώ και χρόνια. Μπορεί οι συνομιλίες για εύρεση εναλλακτικής να συνεχίζονται, αλλά υπάρχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις ως προς το ποια προϊόντα θα μπουν στο στόχαστρο για την εφαρμογή αντιποίνων. Κι αυτές σχετίζονται με το πώς ψήφισαν στο θέμα των δασμών τα μεμονωμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Το Πεκίνο είχε προηγουμένως απειλήσει με δασμούς στις εισαγωγές μπράντι και ξεκίνησε έρευνες για το χοιρινό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς, δίνοντας μία εικόνα του ποιες περιοχές της Ευρώπης πιθανώς να πληγούν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. «Οσοι ψήφισαν “ναι” θα έχουν σίγουρα λιγότερο ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους Κινέζους επενδυτές», δήλωσε η Ντέμπορα Ελμς, επικεφαλής εμπορικής πολιτικής στο Ιδρυμα Χίνριχ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ασία, που εργάζεται για την προώθηση του βιώσιμου παγκόσμιου εμπορίου. Κατά τη διαδικασία της Παρασκευής, δέκα κράτη της Ε.Ε. ψήφισαν υπέρ των επιπλέον χρεώσεων, πέντε κατά και δώδεκα απείχαν. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι δασμοί θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των κινεζικών επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ήδη την έρευνα του Πεκίνου για τις επιδοτήσεις γαλακτοκομικών και έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Ντέμπορα Ελμς αναμένει πρόσθετο έλεγχο από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές και στο χοιρινό κρέας και στα γαλακτοκομικά είδη. «Οι χώρες οι οποίες τοποθετήθηκαν αρνητικά, ενδεχομένως να προσελκύσουν πιο πολλές επενδύσεις από την Κίνα, αλλά και να αποφύγουν ή να περιορίσουν πιθανές προκλήσεις στις επενδυτικές δραστηριότητες εντός της Κίνας», είπε χθες. Το χοιρινό είναι πιθανότατα ένας από τους τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στην αντίδραση της Κίνας. Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ε.Ε. Εάν αυτό οδηγήσει σε δασμούς, ο αντίκτυπος θα επικεντρωθεί σε μεγάλους προμηθευτές, όπως η Ισπανία, η οποία απείχε της ψηφοφορίας, καθώς και η Δανία και η Ολλανδία, που υποστήριξαν την επιλογή των δασμών. Συν τοις άλλοις, κινδυνεύουν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, φέρνοντας στο στόχαστρο την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, που συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προμηθευτών της Κίνας από την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ήδη την έρευνα της Κίνας για τις επιδοτήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κι αυτή είναι και η πρώτη φορά που κινητοποιείται το μπλοκ στην αρχή της έρευνας, αντί να περιμένει να καταλήξει αυτή σε εμπορικά μέτρα εναντίον του. Από μέρους τους οι Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ θα παρακολουθούν στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η έρευνα του Πεκίνου για το μπράντι από την Ε.Ε. συμπέρανε τον Αύγουστο ότι είχε σημειωθεί ντάμπινγκ, αλλά επέλεξε να μην επιβάλει προσωρινούς δασμούς ως απόπειρα αποκλιμάκωσης. Επιπροσθέτως, η Κίνα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα μπορούσαν να είναι ακόμα ένας στόχος για αντίποινα. Τέλος, εάν επιβάλλονταν δασμοί μόνο στους Ευρωπαίους εξαγωγείς, θα έπλητταν κυρίως τη Γερμανία και τη Σλοβακία, αν και οι δύο χώρες καταψήφισαν τους δασμούς των ηλεκτρικών οχημάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT