Προγράμματα διόγκωσης του χρέους από Τραμπ – Χάρις

Προγράμματα διόγκωσης του χρέους από Τραμπ – Χάρις

Προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο μιας επικείμενης δημοσιονομικής κρίσης

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του Ντόναλντ Τραμπ φέρνουν διπλάσια αύξηση του αμερικανικού χρέους σε σχέση με τις αντίστοιχες της Κάμαλα Χάρις, όπως διαπίστωσε νέα διακομματική έρευνα που επιχειρεί να ρίξει φως στις οικονομικές πολιτικές των δύο υποψηφίων, παραμονές των προεδρικών εκλογών. Το ομοσπονδιακό χρέος αναμένεται να διογκωθεί κατά 7,5 τρισ. δολάρια έως το 2035 αν ο τέως πρόεδρος πάρει εκ νέου τα κλειδιά του Λευκού Οίκου και υλοποιήσει την υπόσχεσή του να μειώσει τους φόρους, να εφαρμόσει υψηλούς δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά και να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες, όπως έχει εξαγγείλει μεταξύ άλλων, γράφουν οι Financial Times.

Η πλατφόρμα της Χάρις περιλαμβάνει εκτεταμένες φοροαπαλλαγές για τις μικρές επιχειρήσεις, βελτιωμένη πρόσβαση σε προσιτή φροντίδα και στέγαση, αλλά υψηλότερους εταιρικούς φόρους και εκτιμάται πως θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος κατά 3,5 τρισ. δολάρια την ίδια περίοδο. Η έκθεση από την Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), η οποία προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο «μιας επικείμενης δημοσιονομικής κρίσης», δημοσιοποιήθηκε μόλις πέντε εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δύο υποψηφίων, οι οποίοι έχουν κάνει την οικονομία επίκεντρο στις εκστρατείες τους.

«Ο επόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως τα επίπεδα ρεκόρ χρέους, τα μεγάλα διαρθρωτικά ελλείμματα, οι αυξανόμενες πληρωμές τόκων και η διαφαινόμενη αφερεγγυότητα των προγραμμάτων αμοιβαίων κεφαλαίων», γράφει η CRFB στην έκθεσή της. Προειδοποίησε επίσης για βραδύτερη ανάπτυξη και εξασθένηση εθνικής ασφάλειας λόγω του υψηλού χρέους. Η ανάλυση υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Tραμπ εγκατέλειψε τη δημοσιονομική σύνεση για την οποία φημίζονταν οι Ρεπουμπλικανοί. Εκτός από τις αλλαγές που έκανε το 2017, πρόσφατα υποσχέθηκε να θέσει σε ισχύ νέες φορολογικές περικοπές εάν κερδίσει εκ νέου, μειώνοντας τον συντελεστή φορολόγησης εταιρειών, έως τις φορολογικές περικοπές σε ατομικό επίπεδο από το εισόδημα στις υπερωρίες μέχρι τα φιλοδωρήματα και τις συντάξεις.

Το ομοσπονδιακό χρέος θα αυξηθεί κατά 7,5 τρισ. δολ. με τα μέτρα των Ρεπουμπλικανών έως το 2035, ενώ κατά 3,5 τρισ. με αυτά των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τη CRFB, αυτές οι φορολογικές περικοπές και άλλες απαλλαγές μόνο θα αυξήσουν το χρέος κατά περίπου 9 τρισ. δολάρια. Οι καθολικοί δασμοί και άλλες εισφορές πρόκειται να αντισταθμίσουν αυτή την αύξηση κατά σχεδόν 3 τρισ. δολάρια. Στο παρελθόν, οι Ρεπουμπλικανοί ζήτησαν περικοπές στις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης, για να αντισταθμίσουν τα σχέδια φορολογικής μείωσης. Ομως, ο Tραμπ δήλωσε ότι δεν θέλει να μειώσει αυτά τα προγράμματα αλλά να περιορίσει τις δαπάνες σε ένα πολύ μικρότερο μέρος του κυβερνητικού προϋπολογισμού, που επηρεάζει άλλα εγχώρια προγράμματα, ενώ παράλληλα βασίζεται στους δασμούς για την ενίσχυση των εσόδων.

Τα πιο δαπανηρά τμήματα της πλατφόρμας της Χάρις έχουν να κάνουν με τις φοροαπαλλαγές και τη βοήθεια που θέλει να επεκτείνει σε νοικοκυριά που κερδίζουν 400.000 δολάρια ή λιγότερο, καθώς και σε οικογένειες με μικρά παιδιά, προγράμματα που θα εκτόξευαν το χρέος κατά 4 τρισ. δολάρια, τα οποία εν μέρει θέλει να αντισταθμίσει με το 1 τρισ. δολάρια που θα κέρδιζε από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών από το σημερινό 21%. Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει μια μεγάλη αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των κεφαλαιουχικών κερδών, από 20% σε 39,6%, η Χάρις προτείνει να το αυξήσει κατά 28%, περιορίζοντας τα έσοδα.

Δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα κερδίσει, ποιες πολιτικές θα τεθούν σε ισχύ και πώς θα εξελιχθούν οι οικονομικές προοπτικές, το φάσμα των αποτελεσμάτων για το χρέος είναι αρκετά μεγάλο, παρατηρεί η CRFB στην έκθεσή της. Στην καλύτερη περίπτωση, η πλατφόρμα της Χάρις δεν θα προσθέσει στο έλλειμμα και στη χειρότερη περίπτωση θα την αυξήσει κατά 8,1 τρισ. δολάρια. Για τον Τραμπ, κυμαίνεται από μια αύξηση 1,45 τρισ. δολαρίων σε λίγο πάνω από 15 τρισ. δολάρια.

Το εθνικό χρέος ανέρχεται στο 99% του ΑΕΠ και σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είναι έτοιμο να αυξηθεί στο 125% σε δέκα χρόνια από σήμερα, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στους ισχύοντες νόμους. Υπό τη Χάρις, ο λόγος αυτός θα αυξανόταν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 133% του ΑΕΠ, ενώ υπό τον Τραμπ κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες, στο 142% του ΑΕΠ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT