Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αυξάνει τα έσοδα

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αυξάνει τα έσοδα

Μόνο από τον ΦΠΑ οι επιπλέον εισπράξεις για τα κρατικά ταμεία ανέρχονται σε 870 εκατ. ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και ο νέος τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών τονώνουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ουσιαστικά, τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν προσθέσει στον κρατικό κορβανά σημαντικά ποσά και ήδη από την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ έχουν εισπραχθεί επιπλέον 870 εκατ. ευρώ.

Οπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά το 2025 καθώς ήδη σιγά σιγά και οι ταξιτζήδες αλλά και στις λαϊκές αγορές αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται στην επιφάνεια κρυφά εισοδήματα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς το 2025 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή σειρά μέτρων τα οποία ξεκίνησαν εντός του 2024, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά η φορολογική συμμόρφωση δεν αφορά όλους, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρέη περιορίζονται συγκριτικά με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γραφείου Προϋπολογισμού, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τον Ιούλιο του 2024 έχουν φθάσει στα 4,3 δισ. εκ των οποίων τα 3,6 δισ. είναι οι απλήρωτοι φόροι από φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφεται μείωση του ρυθμού αύξησης των χρεών σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο στον Ιούλιο τα χρέη αυξήθηκαν περίπου 200 εκατ., όταν στο κοντινό παρελθόν αυξάνονταν κατά 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Συνολικά τα χρέη έχουν φθάσει στα 107,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

Το ποσό των 107,27 δισ. ευρώ χρωστούν στην εφορία 3,8 εκατ. φορολογούμενοι.

Ηδη έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις σε 1,5 εκατ. οφειλέτες, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν ακόμη 2,1 εκατ. με χρέη στο Δημόσιο.

Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προκύπτει ότι το 59,4% αυτού, που αντιστοιχεί σε 48,1 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές. Το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT