Στο τραπέζι η πλήρης απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Στο τραπέζι η πλήρης απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Στην Αθήνα ο Τζέφρι Πάιατ - Εξέφρασε το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Ο Τζέφρι Πάιατ είναι γνώριμος στους Ελληνες καθώς διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα επί σχεδόν έξι χρόνια. Χθες επέστρεψε (για ακόμη μία φορά) με την ιδιότητα του βοηθού υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους για να συμμετάσχει σε workshop που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έως το 2027.

Σήμερα ο κ. Πάιατ θα δει τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη (είχε κάποιες επαφές και χθες), ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προφανή –και συνηθισμένη για την αμερικανική διπλωματία– προσπάθεια τήρησης των ισορροπιών. Και ειδικά σε μια περίοδο στην οποία η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει ήρεμη.

Στην Τουρκία

Στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταβαίνει αύριο θα λάβει μέρος στο συνέδριο του Atlantic Council (Regional Clean and Secure Energy Conference), με τη συμμετοχή παραγόντων από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία. Ουσιαστικά ο κ. Πάιατ θα υπογραμμίσει την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να στηρίζουν την ενεργειακή αντοχή της Ουκρανίας, καθώς η χώρα μπαίνει σε λίγο καιρό στον τρίτο χειμώνα πολέμου με τη Ρωσία.

Στην Αθήνα ο κ. Πάιατ εξέφρασε για ακόμη μία φορά χθες το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου (Vertical Corridor) ως απαραίτητη υποδομή για την πλήρη απεξάρτηση των χωρών της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης έως και την Ουκρανία από το ρωσικό αέριο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει τα έργα που απαιτούνται, κάνοντας λόγο για συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πάιατ επιτέθηκε στη Ρωσία για την παραβίαση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Είπε ότι παρακάμπτονται με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα να μεταφορτώνεται καύσιμο από το ένα πλοίο στο άλλο και το φορτίο να αλλάζει ταυτότητα, και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και να υποστηρίξουν την Ε.Ε. για την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων.

Οι ΑΠΕ

Ο ίδιος εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τομέα στον οποίο όπως είπε έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη και χώρα-μοντέλο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ προσέθεσε ότι εξίσου εντυπωσιακή είναι η δέσμευση της χώρας για εξαγωγές πράσινης ενέργειας και για την προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.

Ο κ. Πάιατ στο περιθώριο του workshop συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Ελληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, όπως επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Μαλίνοβ και τον υφυπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Μίκολα Κολίσνικ. Ο τελευταίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο χθεσινό workshop ότι η Ουκρανία δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση με τη Ρωσία για τη μεταφορά μέσω των εδαφών της φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που λήγει στις αρχές του 2025.

Ο Ελληνας υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε στην ομιλία του την τεράστια αλλαγή στον τομέα των ΑΠΕ, με τη ραγδαία ανάπτυξή τους και τον ρόλο τους στην απεξάρτηση της ευρύτερης περιοχής όχι μόνο από το ρωσικό αέριο, αλλά συνολικότερα από τα ορυκτά καύσιμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT