Ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές «βλέπει» η Global X

Ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές «βλέπει» η Global X

Η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα story ανάκαμψης στον κόσμο, σημειώνει η διεθνής εταιρεία επενδύσεων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Eνα από τα καλύτερα story ανάκαμψης στον κόσμο χαρακτηρίζει η Global X την Ελλάδα, προτρέποντας τους επενδυτές να βάλουν στο ραντάρ τους τη χώρα και τις ελληνικές μετοχές, καθώς εντοπίζει πολλούς θετικούς καταλύτες και περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. H Global X είναι διεθνής εταιρεία επενδύσεων, διαχειρίζεται το ελληνικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) GREK και παρακολουθεί χρόνια την Ελλάδα, ενώ νωρίτερα φέτος επισκέφθηκε τη χώρα μας όπου είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Οπως σημειώνει, αν και η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την κρίση πέρασε απαρατήρητη από πολλούς επενδυτές, ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή. Η βελτίωση στον τραπεζικό τομέα ήταν τεράστια, η χώρα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί, ενώ έχει μία κυβέρνηση φιλική προς την αγορά, η οποία βοήθησε τη χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να μειώσει το δημόσιο χρέος πάνω από τις προσδοκίες. Αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς και της συνολικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, τονίζει, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ελληνικές επενδύσεις κυμαίνονταν κοντά στο 24% του ΑΕΠ, αλλά ακολούθησε μία δεκαετία υποεπενδύσεων το 2010-2020 όπου κατέγραψαν βουτιά κατά μέσον όρο στο μόλις 11,9% του ΑΕΠ.

Ο συνδυασμός των ισχυρών μακροοικονομικών προοπτικών και των εκταμιεύσεων του RRF αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 3% έως το 2025 προτού συγκλίνουν σταδιακά προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. του 23%, εκτιμά η Global X. Αυτή η σημαντική ευκαιρία κάλυψης του χάσματος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι υψηλότερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα.

Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά assets, η Global X εντοπίζει σημαντική αξία στις ελληνικές μετοχές, και ειδικά στις τράπεζες. Οπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική αξία (με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,6x) έναντι άνω του 1,0x για τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE του κλάδου έχει ανακάμψει πάνω από το 12% και κινείται προς τα επίπεδα προ παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ ο δείκτης NPE αναμένεται να πλησιάσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα επόμενα 1-2 χρόνια και η κερδοφορία τους έχει ανακάμψει. Επιπλέον, έχουν επιστρέψει στις διανομές μερισμάτων, ενώ έχει προχωρήσει και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο.

Για την ευρύτερη ελληνική αγορά μετοχών, η Global X τονίζει πως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη, P/E στο 6,3x –το οποίo είναι μη απαιτητικό δεδομένης της επενδυτικής βαθμίδας που έχει η χώρα– και συνδυάζεται με ισχυρή μερισματική απόδοση 8,3%. Παράλληλα, προβλέπει πως η MSCI μπορεί να επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως ανεπτυγμένη αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Και όπως καταλήγει η ανάλυση, το story της Ελλάδας δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Η πολιτική συνέχεια επέτρεψε στην κυβέρνηση να τηρεί δημοσιονομική σύνεση και να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας τη βάση εσόδων της χώρας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή/και ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι αναμένει η αγορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT