«Οξυγόνο» στην αγορά από την εξυγίανση κόκκινων δανείων 40 δισ.

«Οξυγόνο» στην αγορά από την εξυγίανση κόκκινων δανείων 40 δισ.

Το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για νέες πιστώσεις, τονίζει η Εθνική

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Στα 40 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας τα δάνεια που σήμερα ανήκουν σε funds και θα μπορούσαν να επανέλθουν σταδιακά στην αγορά τα προσεχή χρόνια, είτε ως θεραπευμένα δάνεια με την επιστροφή τους στις τράπεζες είτε ως μηχανισμός για νέες χρηματοδοτήσεις, που θα ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση.

Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν φύγει από τις τράπεζες μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, απαλλάσσοντας το τραπεζικό σύστημα από τα βάρη που δημιούργησε η κρίση. Οπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης για τη διάθεση του 10%, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έχει ενισχυθεί από το 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από τα 104,6 δισ. ευρώ στα 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται πλέον στο 3,6% από το υψηλό του 51% τον Δεκέμβριο του 2015.

Η Εθνική θεωρεί ότι το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για νέες πιστώσεις, καθώς τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers ή οι εγγυήσεις που φέρουν αυτά τα δάνεια, δηλαδή τα ακίνητα, θα αρχίζουν σταδιακά να επανέρχονται στην αγορά και την υγιή οικονομία. Ο τρόπος επιστροφής αυτών των δανείων στην οικονομία είναι είτε απευθείας στις τράπεζες ως δάνεια που έχουν θεραπευθεί είτε μέσω της χρηματοδότησης των εταιρειών που αποκτούν τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είτε μέσω χρηματοδότησης της επαναγοράς των δανείων αυτών στη δευτερογενή αγορά, τομείς στους οποίους η Εθνική διαπιστώνει σημαντικές ευκαιρίες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά των επενδυτών που έχουν αγοράσει αυτά τα δάνεια, περί τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επανέλθουν πίσω στις τράπεζες ως ρυθμισμένα (reperforming) σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή τα προσεχή 2-3 χρόνια. Την εκτίμηση αυτή μετέφεραν μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η PCS, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments Greece, Ακης Μπης, και ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, Τάσος Πανούσης, εξηγώντας ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% έως 30% των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί μπορεί να επανέλθουν σταδιακά στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων. Οπως δήλωσε ο κ. Πανούσης, με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το θέμα των εισπράξεων των τιτλοποιήσεων, αλλά και ένα κοινωνικό πρόβλημα, καθώς περίπου 100.000 οφειλέτες που αποπληρώνουν κανονικά, βρίσκονται σήμερα εκτός τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority) είναι τα δάνεια αυτά να μην επιστρέψουν στην ίδια τράπεζα και να εξυπηρετούνται κανονικά για 3 συνεχή χρόνια, χωρίς δηλαδή νέες καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι ο SSM δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για παρόμοιες συναλλαγές, αναμένοντας από τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή το 1,9%.

Σε πρόσφατη μελέτη της η συμβουλευτική εταιρεία Octane επισήμανε ότι «τα ρυθμισμένα δάνεια παρέχουν στις τράπεζες μια νέα ροή εσόδων από τόκους, συμβάλλοντας θετικά στα κέρδη τους. Με την επαναγορά οι τράπεζες μπορούν να αποκαταστήσουν ή να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με δανειολήπτες που έχουν αναδιαρθρώσει επιτυχώς τα χρέη τους, ανοίγοντας ενδεχομένως ευκαιρίες διασταυρούμενων πωλήσεων για άλλα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες». Από την πλευρά των επενδυτών, με δεδομένο ότι η απόδοση των εισπράξεων του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» υπολείπεται κατά 25%-30% των αρχικών εκτιμήσεων, η πώληση κάποιων χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδα των τιτλοποιήσεων και να βοηθήσει τις εταιρείες διαχείρισης (servicers), έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν δεσμευθεί στα επιχειρησιακά τους πλάνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT