Μοντέλο συνιδιοκτησίας σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες

Μοντέλο συνιδιοκτησίας σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες

Δυνατότητα απόκτησης μεριδίων σε ακίνητα 1 εκατ. έναντι 166.000 ευρώ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Το μοντέλο της συνιδιοκτησίας, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ, φιλοδοξεί να εισαγάγει και στην ελληνική αγορά η εταιρεία Owners. Συγκεκριμένα, η Owners εστιάζει στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Μύκονος, Πάρος, Χαλκιδική, Κρήτη, Αράχωβα, Μάνη, ή ακόμη και στην Αττική (π.χ. Αρτέμιδα), δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε ακίνητα αξίας από 600.000 έως 2,7 εκατ. ευρώ στο 1/6 του κόστους.

Οπως εξηγεί ο κ. Κώστας Παππάς, εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, «αυτό γίνεται εφικτό μέσω της πώλησης από 2 έως 6 μεριδίων του ίδιου ακινήτου. Η διαφορά μας με τα χρονομερίδια, πέραν ενός πλήρους πακέτου διαχείρισης του ακινήτου που προσφέρουμε, είναι ότι με το ποσό που καταβάλλει κάποιος εξασφαλίζει και μέρος της ιδιοκτησίας, που ασφαλώς στη συνέχεια μπορεί να μεταβιβάσει. Αντιθέτως, στο χρονομερίδιο το μόνο που αποκτά είναι το δικαίωμα χρήσης του ακινήτου». Ετσι, ένα ακίνητο αξίας 1 εκατ. ευρώ μπορεί να αποκτηθεί έναντι 166.000 ευρώ από 6 διαφορετικούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιμερίζονται το κόστος διαχείρισης και ασφαλώς και τον χρόνο χρήσης.

Το ακίνητο μπορεί να έχει από 2 έως 6 ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιμερίζονται το κό-στος διαχείρισης και τον χρόνο χρήσης.

Κάθε ακίνητο θα πωλείται πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Για όσα σπίτια καταχωρίζονται στην ιστοσελίδα της Owners έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος νομικός και τεχνικός έλεγχος και είναι έτοιμα προς μεταβίβαση. Αλλωστε, όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας, για τα ακίνητα αυτά η Owners έχει υπογράψει δεσμευτικά προσύμφωνα διάρκειας 90 ημερών, που της εξασφαλίζουν το δικαίωμα αγοράς, εφόσον ασφαλώς βρεθούν οι αγοραστές. Κατ’ ελάχιστον, μια συναλλαγή προχωρεί μόλις εξασφαλιστούν τουλάχιστον 4 συνιδιοκτήτες. Τα άλλα 2 μερίδια μπορούν να παραμείνουν στην κατοχή της Owners, αλλά αρκούν οι 4 συνιδιοκτήτες για να ενεργοποιηθεί το προσύμφωνο. Ακολουθεί η σύσταση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, που αγοράζει το ακίνητο και πουλάει τα αντίστοιχα μερίδια/μετοχές στους νέους ιδιοκτήτες.

Μοντέλο συνιδιοκτησίας σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες-1
Το μοντέλο της συνιδιοκτησίας εξοχικής κατοικίας, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ, φιλοδοξεί να εισαγάγει και στην ελληνική αγορά η Owners. 

Το οικονομικό μοντέλο της Owners βασίζεται κυρίως στα έσοδα που θα αποκομίζει από τη διαχείριση των ακινήτων. Παράλληλα, βέβαια, εισπράττει και ένα μικρό ποσοστό/προμήθεια κατά τη μεταβίβαση των μεριδίων. Ωστόσο, τα βασικά έσοδα θα προκύψουν από τη διαχείριση των ακινήτων. «Για τον πρώτο χρόνο, το 2025 δηλαδή, αναμένουμε ότι θα έχουμε υπό τη διαχείρισή μας 6 βίλες, ενώ το 2026 το νούμερο αυτό θα γίνει 12. Με βάση τις προβλέψεις μας θα έχουμε κέρδη από τον τρίτο χρόνο και 18 ακίνητα υπό διαχείριση». Οσον αφορά το κόστος διαχείρισης, αυτά εκτιμάται ότι ξεκινάει από 36.000 ευρώ ετησίως για το κάθε ακίνητο ή 6.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη, εφόσον πρόκειται για σπίτι με 6 συνιδιοκτήτες. Για τον πρώτο χρόνο το κόστος αυτό περιλαμβάνεται στην τιμή αγοράς του ακινήτου. Ασφαλώς το νούμερο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 36.000 ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου (π.χ. επιφάνεια, πισίνα κ.τ.λ.).

Κάθε συνιδιοκτήτης έχει έλεγχο του ακινήτου μέσω σχετικής εφαρμογής και μπορεί να το χρησιμοποιεί ανάλογα με το ποσοστό του, ακόμη και σε περιόδους αιχμής. Το σύστημα κρατήσεων της πλατφόρμας λειτουργεί με κυλιόμενο ημερολόγιο 24 μηνών προσφέροντας διαθεσιμότητα για κράτηση, η οποία ξεκινάει από 2 ημέρες έως 24 μήνες μετά. Δεν ακολουθείται το τυπικό ημερολόγιο έτους, αλλά χρησιμοποιείται ένα συνεχές πλαίσιο 2 ετών. Για παράδειγμα, ακόμη και ο κάτοχος του 1/6 του ακινήτου μπορεί να πραγματοποιεί ετησίως έως 8 ξεχωριστές προγραμματισμένες διαμονές, μέγιστης διάρκειας 14 ημερών η καθεμία, ενώ υπάρχουν και ειδικές προβλέψεις για την περίοδο υψηλής ζήτησης ώστε να εξασφαλίζεται δίκαιη κατανομή μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT