Ευκαιρίες στην αμερικανική αγορά για τη Cenergy

Ευκαιρίες στην αμερικανική αγορά για τη Cenergy

H κατασκευή εργοστασίου καλωδίων στις ΗΠΑ, τα πλεονεκτήματα και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Με την καταγραφή ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, όπου και θα κατευθυνθούν τα 200 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ολοκληρώνονται αύριο οι εγγραφές της δημόσιας προσφοράς για τις νέες μετοχές της Cenergy Ηoldings, που ξεκίνησαν από χθες. Το μεγαλύτερο μέρος των προς άντληση κεφαλαίων, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, που αποτελεί την πρώτη φάση ανάπτυξης ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο, η υλοποίηση του οποίου θα επαναξιολογηθεί σε επόμενο στάδιο και στη βάση των αναγκών της αμερικανικής αγοράς. Αυτή η δεύτερη φάση ανάπτυξης αφορά την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, τομέας στον οποίο η Cenergy Ηoldings πρωτοπορεί διεθνώς με όχημα την Hellenic Cables και το εργοστάσιο της Κορίνθου, που είναι ένα από τα αρτιότερα στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η «απόβαση» της Cenergy στην αμερικανική αγορά ξεκινάει με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χερσαίων καλωδίων (χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης) στη Βαλτιμόρη, όπου η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει στην αγορά του οικοπέδου (29 εκατ. ευρώ) και βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης των αδειών. Η διοίκηση της Cenergy σε ειδική εκδήλωση χθες, παρουσιάζοντας τη συνολικότερη στρατηγική της εταιρείας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή μετάβαση, περιέγραψε τα πλεονέκτημα της αμερικανικής αγοράς και τις προοπτικές που αυτή ανοίγει για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της παγκοσμίως.

Περιέγραψε μια αγορά με απαρχαιωμένα ηλεκτρικά δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1930 και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτή τη στιγμή στην αγορά των δικτύων στις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η Premian και η SouthWire. Δουλεύουν με περιθώρια κέρδους διπλάσια από τα περιθώρια αντίστοιχων καλωδίων στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση είναι τέτοια που οι χρόνοι παράδοσης ξεπερνούν το ένα έτος, όταν στην Ευρώπη κυμαίνονται στις 14-15 εβδομάδες. Αυτοί οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης μάλιστα καθιστούν ακόμη και το εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων της Cenergy στη –μακρινή για τις ΗΠΑ– Θήβα ανταγωνιστικό. Οπως αποκάλυψε χθες ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Μπένος, η Θήβα Cenergy έχει αναλάβει ήδη παραγγελίες από τις ΗΠΑ για χερσαία καλώδια που θα τα παραγάγει στο εργοστάσιο της Θήβας και θα τα μεταφέρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού νωρίτερα από τον χρόνο που παραδίδουν οι ανταγωνιστές της αυτή τη στιγμή με παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. «Με την επένδυση στη Βαλτιμόρη βάζουμε ένα πρώτο πόδι σε μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά», τόνισε ο κ. Μπένος και σημείωσε ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικότητας αντίστοιχης με αυτήν του εργοστασίου της Θήβας, δηλαδή ένας τζίρος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου που θα αυξάνεται. Η κατασκευή του εργοστασίου θα αρχίσει εντός του επόμενου τριμήνου με προοπτική ολοκλήρωσης, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy κ. Αλέξης Αλεξίου, το 2027 και το αργότερο το 2029. Ο κ. Αλεξίου μετέφερε με δηλώσεις του το πολύ θετικό κλίμα υποδοχής της επένδυσης από την Πολιτεία του Μέριλαντ και επισήμανε επίσης τη στήριξη της εταιρείας από την αμερικανική κυβέρνηση με την έγκριση φοροαπαλλαγών ύψους 58 εκατ. ευρώ. «Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς», τόνισε επισημαίνοντας ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο αυτή η οικονομική στήριξη για την τελική απόφαση της επένδυσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT