Οι πράσινες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες είναι πολύ λίγες

Οι πράσινες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες είναι πολύ λίγες

Μόλις 6% των γυναικών που εργάζονται σε προηγμένες οικονομίες κατέχουν πράσινες θέσεις εργασίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Το κλείσιμο της «φυλετικής ψαλίδας» στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στη μηχανική και στα μαθηματικά θα επιτάχυνε την πράσινη μετάβαση, ενώ θα την καθιστούσε πιο περιεκτική. Οι άνδρες κατέχουν περίπου το 70% των θέσεων εργασίας που ρυπαίνουν τον πλανήτη, επομένως κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι έχουν να χάσουν τα περισσότερα από τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια. Σε τελική ανάλυση κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά, καθώς οι χώρες κλείνουν ρυπογόνες βιομηχανίες προωθώντας την απαλλαγή από τον άνθρακα και τους στόχους μηδενικών εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν επίσης να χάσουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αυτό συμβαίνει επειδή πολύ λίγες γυναίκες μελετούν θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM), που είναι ζωτικής σημασίας για τις πράσινες θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται πολύ περισσότερο σε πράσινες θέσεις εργασίας, οι οποίες βελτιώνουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χάσμα που θεωρείται σημαντικό καθώς ο κόσμος στρέφεται προς μια βιώσιμη οικονομία. Για παράδειγμα, μόλις 6% των γυναικών που εργάζονται σε προηγμένες οικονομίες κατέχουν πράσινες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με πάνω από το 20% των εργαζομένων ανδρών. Το ποσοστό είναι μικρότερο στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι πράσινες θέσεις εργασίας έχουν μεγαλύτερες απολαβές έναντι άλλων θέσεων εργασίας στην οικονομία, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη η εκπαίδευση και η εμπειρία των εργαζομένων, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί με βάση πολλές αντιπροσωπευτικές χώρες. Το χάσμα των φύλων στην εκπαίδευση STEM είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να αναλάβουν οι γυναίκες πράσινες θέσεις εργασίας, παρά τη σημαντική πρόοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους συγκεκριμένους τομείς.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε πράσινες θέσεις εργασίας έχει επίσης σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Οι χώρες με μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων με εκπαίδευση STEM και ισχυρότερες πολιτικές για την ισότητα των φύλων τείνουν να έχουν πιο απότομες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καλύτερες πολιτικές για το κλίμα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να μειώσουν αυτά τα εμπόδια δίνοντας κίνητρα στις γυναίκες για εκπαίδευση και διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε πράσινες θέσεις εργασίας.

*Η κ. Στεφανία Φαμπρίτσιο είναι επικεφαλής του Τμήματος Φύλου και Ενταξης στο Παράρτημα Στρατηγικής, Πολιτικής και Αναθεώρησης του ΔΝΤ. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT