Υπέρ των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων ο Γιάννης Στουρνάρας

Υπέρ των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων ο Γιάννης Στουρνάρας

Εάν το επιτρέπει η πορεία του πληθωρισμού, να μειώνουμε τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση, τόνισε στους Financial Times

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη φέτος, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, συνολικού ύψους 50 μονάδων βάσης, θεωρεί σκόπιμες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και περαιτέρω χαλάρωση το 2025, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική πορεία.

«Ακόμη και αν έχουμε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία τον Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3%, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times, προσθέτοντας ότι θα υπήρχαν ίσως βάσιμα επιχειρήματα υπέρ μιας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το 2025, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου. «Η πορεία του πληθωρισμού καθιστά πιθανή την επίτευξη του στόχου 2% το πρώτο εξάμηνο του 2025, συνηγορώντας υπέρ της μείωσης των “πολύ περιοριστικών” επιτοκίων ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν», όπως ανέφερε.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ υποχώρησε σε 1,8% κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, ο ονομαστικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,5% το 2024, στο 2,2% το 2025 και στο 1,9% το 2026, με επιστροφή στον στόχο του 2% στα τέλη του 2025.

Οπως υποστήριξε ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης, η μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. «Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία του προς τον στόχο του 2%, γιατί να μη μειώνουμε το επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση;» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον ίδιο, λίγα είναι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έχουν τελείως αντίθετη άποψη για τις προσεχείς κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Ολοι έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια στοιχεία, και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου 2% στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο». Αυτό, όπως τόνισε, θα σήμαινε επιστροφή στο «παλαιό πρόβλημα» του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, και «κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT