Η αναβάθμιση του Χ.Α. εξαρτάται από τη Moody’s

Η αναβάθμιση του Χ.Α. εξαρτάται από τη Moody’s

Ο FTSE Russell έθεσε το Χρηματιστήριο σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Κρίσιμη και καθοριστική αποδεικνύεται για το Χρηματιστήριο Αθηνών η αξιολόγηση του οίκου Moody’s για την Ελλάδα καθώς, όπως αποδείχθηκε, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, εμποδίζει ουσιαστικά την ελληνική αγορά να αλλάξει πίστα.

Ο FTSE Russell, ο μεγαλύτερος πάροχος διεθνών δεικτών μαζί με τον MSCI, έκανε την έκπληξη και έθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, από την κατηγορία των προηγμένων αναδυόμενων αγορών που βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια και από την υποβάθμισή του το 2016. Ο MSCI δεν είχε κάνει ανάλογη κίνηση τον περασμένο Ιούνιο κατά την ετήσια αναθεώρησή του, οπότε οι προσδοκίες είχαν χαμηλώσει. Η S&P DJI, μικρότερος πάροχος δεικτών, είχε θέσει το 2023 το Χ.Α. σε watch list για αναβάθμιση φέτος, ωστόσο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε να καθυστερήσει την απόφαση της αναβάθμισης για το 2025.

Οπως εξήγησε ο FTSE Russell, αυτή η απόφασή του βασίζεται στο γεγονός ότι το Χ.Α. πληροί τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς εντός του πλαισίου ταξινόμησης, δηλαδή τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE, τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης της αγοράς και τις μετρήσεις ασφαλείας, καθώς και το κριτήριο που αφορά το όριο του ακαθάριστου εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ο μοναδικός αστερίσκος για την αναβάθμιση παραμένει η αξιολόγηση κάτω του investment grade που διατηρεί η Moody’s για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα διατηρεί μια αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας speculative με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση που έχει δοθεί από τους τρεις κύριους οίκους (S&P, Moody’s, Fitch). Απαιτείται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και με προοπτικές που δεν βαθμολογούνται ως “αρνητικές” για μια αναταξινόμηση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών», όπως τόνισε ο FTSE Russell.

Ο οίκος σημείωσε πως θα εξετάσει την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο κατά την ενδιάμεση ετήσια αξιολόγηση του Μαρτίου του 2025, με τη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται στις 8 Απριλίου. Μία χώρα μπορεί γενικά να παραμείνει σε κατηγορία watch list για χρόνια, ωστόσο το μίνιμουμ διάστημα παραμονής είναι οι έξι μήνες. Αυτό σημαίνει πως εάν η Moody’s αποφασίσει να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, το Χ.Α. μπορεί οριακά να προλάβει να αλλάξει πίστα τον Απρίλιο. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε την ετήσια αναθεώρηση του FTSE Russell το επόμενο φθινόπωρο ή… όποτε η Moody’s δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το Χ.Α. πλέον βρίσκεται στον προθάλαμο της αναβάθμισης, είναι σίγουρα θετικό για την αγορά. Οπως σχολιάζει και η Eurobank Equities, η εξέλιξη αυτή δίνει μία αναπάντεχη, αλλά συνάμα ευπρόσδεκτη ώθηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς σε μια πολύ μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων και σε ένα άλλο κοινό επενδυτών, ενισχύοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη. «Θα φέρει σημαντικές εισροές από παθητικά funds σε μια αγορά που έχει στερηθεί τη ρευστότητα εδώ και 15 χρόνια», όπως σημείωσε ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, μιλώντας στο Bloomberg. Καθώς τα hedge funds έχουν θέσεις σε πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως εξήγησε, η αναβάθμιση θα τους επιτρέψει να βγουν από αυτές σε καλές αποτιμήσεις, ώστε να επιτραπεί σε πιο μακροπρόθεσμους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο.

Οπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, «η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί κεντρικό στρατηγικό μας στόχο, για τον οποίο εργαζόμαστε συστηματικά και συντεταγμένα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT