Παρέμβαση ΥΠΕΝ για την τηλεθέρμανση Δυτικής Μακεδονίας

Παρέμβαση ΥΠΕΝ για την τηλεθέρμανση Δυτικής Μακεδονίας

Οφειλές 125 εκατ. προς τη ΔΕΗ κατανέμονται ισόποσα μεταξύ Δήμου Εορδαίας, ΔΕΗ και υπ. Ενέργειας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Λύση στο παρά πέντε της έναρξης της χειμερινής περιόδου προκειμένου να μη μείνουν χωρίς θέρμανση οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αναζητούν ΥΠΕΝ, ΔΕΗ, δήμοι και περιφέρεια, καθώς ο σχεδιασμός για τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, το μόνο αποτέλεσμα που έχει φέρει μετά τέσσερα χρόνια είναι ένας λογαριασμός ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ ύψους 125 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς ξεκινάει από το 2020 και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τότε για τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης, καθώς η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει από το 2019 το πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της με ορίζοντα το 2028.

Η συμφωνία αυτή έφερε προ οικονομικού αδιεξόδου τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), που λειτουργεί επί 30 χρόνια το πρώτο δίκτυο τηλεθέρμανσης της χώρας. Ενόψει της απόσυρσης από τη ΔΕΗ το 2021 και της τελευταίας μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς, τον Αύγουστο του 2020 ΥΠΕΝ, ΔΕΗ, ΔΕΤΗΠ, Δήμος Εορδαίας και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέληξαν σε μια συμφωνία που προέβλεπε τη συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης μέσω της «Πτολεμαΐδας 5» με την έναρξη της λειτουργίας της το 2022 (βάσει του τότε προγραμματισμού) και, τρία χρόνια μετά, από μια νέα μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας που θα κατασκεύαζε η ΔΕΗ στην περιοχή με καύσιμο φυσικό αέριο και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Για τη θερμική περίοδο 2021-2022 προέβλεπε ως προσωρινή λύση τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης με ηλεκτρολέβητες που θα εγκαθιστούσε η ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπως και έγινε. Μόνο που τελικά η προσωρινή λύση, αντί για μία θερμική περίοδο, συνεχίστηκε για τρεις. Η εταιρεία και ο Δήμος Εορδαίας θα έπρεπε να επιλέξουν ή να αυξήσουν υπέρογκα την τιμή χρέωσης για τους κατοίκους της περιοχής ή να «φεσώσουν» τη ΔΕΗ, και φυσικά επέλεξαν το δεύτερο, που δεν έχει πολιτικό κόστος. Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έφτασαν στα 107 εκατ. ευρώ (17 εκατ. επί του συνόλου των 105 εκατ. αντιστοιχούν σε ανεξόφλητα της ΔΕΥΑΚ, που λειτουργεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης Κοζάνης).

Ενόψει της έναρξης της νέας χειμερινής περιόδου και του κινδύνου να μείνουν από θέρμανση οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, στο ζήτημα παρενέβη το ΥΠΕΝ. Επειτα από συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται και να καταλήγει σε επίσημη συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες είναι ο επιμερισμός των ανεξόφλητων οφειλών κατά το ένα τρίτο στον Δήμο Εορδαίας, ένα τρίτο στη ΔΕΗ και ένα τρίτο στο ΥΠΕΝ. Απομένει να καθοριστεί επίσης το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας για τα έτη μέχρι και την κατασκευή από τη ΔΕΗ της νέας μονάδας συμπαραγωγής, καθώς και η τιμή της κιλοβατώρας κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, παράγοντας που τίθεται από τη ΔΕΗ ως προϋπόθεση για την έναρξη της κατασκευής της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT