Μειώθηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Μειώθηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα 230 εκατ. το α΄ 6μηνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Μείωση παρουσιάζουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τις επικουρικές να αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται και στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή και τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ (εκτέλεση 6μήνου) παρουσιάζει πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, που εμφάνιζε έλλειμμα κατά 49 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 1,2 δισ. ευρώ όπως βέβαια και οι δαπάνες, κατά 954 εκατ. ευρώ. Ιδίως στο σκέλος των δαπανών, η δαπάνη για συντάξεις διαμορφώθηκε στα 16,6 δισ. ευρώ, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατέγραψε μείωση τον Ιούνιο του 2024 τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 3.280 αιτήσεις) όσο και σε ετήσια βάση (κατά 19.982 αιτήσεις), αγγίζοντας συνολικά τις 42.200 αιτήσεις. Αντίστοιχα, η εκτιμώμενη δαπάνη για τις εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζεται σε 10,3 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 41,7 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρόμοια είναι και η εξέλιξη του πλήθους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες), που άγγιξε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024 τις 24.741 αιτήσεις (με εκτιμώμενη δαπάνη 45,2 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας μείωση κατά 16.879 αιτήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Στον κλάδο επικουρικής σύνταξης, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται μειωμένος στο τέλος Ιουνίου 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 11.011 αιτήσεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 92.864 αιτήσεις (και εκτιμώμενη δαπάνη 166,4 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, μείωση παρατηρείται και στις ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, οι οποίες άγγιξαν τις 74.755, μειωμένες κατά 8.880 αιτήσεις σε ετήσια βάση, με αντίστοιχη πτώση της εκτιμώμενης δαπάνης κατά 15,9 εκατ. ευρώ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 1.218, ενώ η σχετική δαπάνη εκτιμάται αυξημένη κατά 2,2 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT