Στην Ελλάδα αμοιβαία κεφάλαια της UniCredit μέσω της Alpha

Στην Ελλάδα αμοιβαία κεφάλαια της UniCredit μέσω της Alpha

Πρώτο βήμα της στρατηγικής συνεργασίας των δύο τραπεζών

3' 26" χρόνος ανάγνωσης

Σάρκα και οστά παίρνει η στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank και του ιταλικού ομίλου UniCredit με το επίσημο λανσάρισμα των αμοιβαίων κεφαλαίων onemarkets fund της UniCredit, η διάθεση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από το δίκτυο της Alpha Bank.

Πρόκειται για πλατφόρμα επενδυτικών επιλογών από κορυφαίους οίκους διαχείρισης κεφαλαίων (asset managers) του εξωτερικού, που καλύπτουν πολλαπλές κατηγορίες επενδύσεων, όπως ομολογιακά, μετοχικά και μεικτά, μέσω της οποίας ο επενδυτής αποκτά πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Τα onemarkets fund συνδυάζουν την τεχνογνωσία της UniCredit με τη γνώση και ικανότητα ορισμένων από τους πιο έμπειρους asset managers στη διεθνή αγορά και βασική τους καινοτομία είναι ότι παρέχουν στον επενδυτή τη δυνατότητα να επιλέξει το προϊόν που του ταιριάζει βασιζόμενος στις προσωπικές του ανάγκες, την απόδοση που θέλει να πετύχει, την ανοχή του στον κίνδυνο, τον επενδυτικό του ορίζοντα, αλλά και την οπτική που έχει για την αγορά. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν βασιστεί στην επενδυτική άποψη της UniCredit, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές – οικονομικές προκλήσεις (όπως την αποπαγκοσμιοποίηση, τη νέα εποχή θετικών επιτοκίων) και τις τεχνολογικές καινοτομίες που διαμορφώνονται. Η εξωτερική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των UniCredit onemarkets fund γίνεται από επιλεγμένους οίκους διαχείρισης κεφαλαίων, όπως οι Allianz, Amundi, BlackRock, Capital Group, Fidelity, JPMorgan Asset Management, Pictet, Pimco και Rockfeller.

Να σημειωθεί ότι τα νέα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets fund διατέθηκαν πιλοτικά το καλοκαίρι και μέσα σε μόλις τρεις μήνες προσεί́λκυσαν κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ το επίσημο λανσάρισμά τους έρχεται σε μια περίοδο που παρατηρείται στροφή των αποταμιευτών σε επενδυτικά προϊόντα, έχοντας προσελκύσει από την αρχή του 2023 αποταμιεύσεις άνω των 11 δισ. ευρώ. Η αύξηση της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια ευνοήθηκε από τις χαμηλές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων που διαμορφώνονται κοντά στο 1,80% και το μεγάλο περιθώριο ανόδου ενισχύεται από τη χαμηλή συμμετοχή των αμοιβαίων κεφαλαίων στο σύνολο των καταθέσεων στη χώρα μας, που διαμορφώνεται κοντά στο 10%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 55% και στην Ε.Ε. 45%.

Τα α/κ onemarkets καλύπτουν πολλαπλές κατηγορίες επενδύσεων, όπως ομολογιακά, μετοχικά και μεικτά.

Τα νέα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο επίσκεψης της διοικητικής ομάδας της UniCredit, με επικεφαλής τον Αντρέα Ορσέλ, στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι δυνατότητες που ανοίγει για την ελληνική αγορά η στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank και της UniCredit.

Οι επικεφαλής των δύο ομίλων έστειλαν μήνυμα ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο μερών, που επισφραγίστηκε με την απόκτηση του 9% της Alpha από τον ιταλικό όμιλο, «ανοίγει μια νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ενώ σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, χαρακτήρισε τη συνεργασία ως «παράθυρο για τους πελάτες της Alpha σε διεθνείς επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της πρόσβασης στις 13 ευρωπαϊκές αγορές του δικτύου της UniCredit». Στόχος μας, είπε, είναι «η στρατηγική συνεργασία να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χαράξουν μια κοινή στρατηγική σε διασυνοριακό επίπεδο». Την ικανοποίησή του από την πορεία της συνεργασίας των δύο ομίλων εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, επισημαίνοντας ότι «μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο καταφέραμε τρεις φορές περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε με βάση τον αισιόδοξο αρχικό σχεδιασμό μας και βλέπουμε τις ομάδες μας να συνεργάζονται αποδοτικά. Το περιβάλλον είναι θετικό και εκτιμώ ότι θα εκπλήξουμε πολλούς με όσα θα καταφέρουν οι δύο τράπεζες μαζί», κατέληξε.

Οι CEO των δύο ομίλων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα της μεταξύ τους συνεργασίας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα οφέλη της διατραπεζικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ομίλων και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι η επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank είναι η πρώτη που πραγματοποιεί μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 17 χρόνια και την κοινή βούληση των δύο ομίλων να λειτουργήσουν ως πύλες τραπεζικής εξυπηρέτησης τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού, όσο και για ξένους επενδυτές που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT