Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος Κώδικας ΦΠΑ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος Κώδικας ΦΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά την κύρωση του νέου Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Οπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, η θέσπιση ενιαίου πλαισίου, το οποίο θα ενσωματώσει εγκυκλίους και οδηγίες, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και για τις φορολογικές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή στη φορολογία υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις που παραπέμπουν σε προηγούμενους νόμους και αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους δυσκολεύοντας το έργο τόσο των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ όσο και των λογιστών και των επιχειρήσεων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλές φορές έριδες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τις πράξεις των υπηρεσιών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η καθιέρωση ενός ενιαίου επικαιροποιημένου και απλουστευμένου Κώδικα διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών και επιχειρήσεων και συμβάλλει στον εξορθολογισμό του πλαισίου ελέγχων, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και στη μείωση της γραφειοκρατίας». Ειδικότερα, ο Κώδικας ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστικά κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν τον ΦΠΑ ως προς το συνολικό του περιεχόμενο και στοχεύει –μεταξύ άλλων– στα εξής:

α) Αποδίδει τις κωδικοποιούμενες διατάξεις με γλωσσική ομοιομορφία, με κατά το δυνατόν εύληπτο και συστηματοποιημένο τρόπο και με αναμόρφωση, όπου απαιτείται, της δομής των άρθρων, των παραγράφων και των εδαφίων, ώστε να αποδίδουν με σαφή και πιο κατανοητό τρόπο το νόημα των κανόνων που εισάγουν.

β) Προσαρμόζει τον ακολουθούμενο τύπο και τις διαδικασίες στις νέες νομοθετικές συνθήκες που έχουν προκύψει.

γ) Ενσωματώνει στον Κώδικα τον κανονιστικό αντίκτυπο νεότερων ρυθμίσεων της (εθνικής και ενωσιακής) τελωνειακής νομοθεσίας.

δ) Λαμβάνει υπόψη συντελεσθείσες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ε) Παρουσιάζει τις διαδικαστικού περιεχομένου ρυθμίσεις κατά τρόπο, ώστε να διακρίνονται τα ζητήματα που ρυθμίζονται στον ίδιο τον Κώδικα και εκείνα που αφορούν συναφή νομοθετήματα, όπως τον νόμο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT