Η Ε.Ε. ενέκρινε την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε Αραβες

Η Ε.Ε. ενέκρινε την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε Αραβες

Το μέγα ντιλ των 2,4 δισ. με τη Masdar δεν εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφάλισε η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον όμιλο Masdar από το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, δεν εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της περιορισμένης θέσης των εταιρειών στην αγορά. Μαζί και με την ανάληψη των υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ, η συνολική αξία του ντιλ μεταξύ των δύο πλευρών διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή στον χώρο της ενέργειας που έχει πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μια από τις μεγαλύτερες συνολικά.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τυπικά πριν από το τέλος του 2024. Το τίμημα της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 2 ευρώ/μετοχή, που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό (πολλαπλασιαστής 16 φορές τα ετήσια λειτουργικά κέρδη, έναντι 10-11 φορές που είναι το αντίστοιχο μέγεθος για εταιρείες ενέργειας στο εξωτερικό). Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι αυτό έγινε λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους που απολαμβάνει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της εταιρείας, αλλά και του εξασφαλισμένου όγκου νέων έργων που έχει ωριμάσει επενδυτικά και αδειοδοτικά η εισηγμένη.

Εως το 2030 το χαρτοφυλάκιο έργων της θα αγγίξει τα 6 GW, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων άνω των 4-5 δισ.

Εως το 2030 το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αναμένεται να αγγίξει τα 6 GW, μέσω της υλοποίησης ενός επενδυτικού προγράμματος άνω των 4-5 δισ. ευρώ, με έμφαση σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε πλήρη ανάπτυξη η εταιρεία θα αποφέρει ετήσια λειτουργικά κέρδη ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στη Masdar.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να εξαγοράσει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και μια σειρά από δραστηριότητες που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τη Masdar. Ειδικότερα, ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων θα περιέλθει υπό τη «σκέπη» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κάτι που σημαίνει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου θα ενισχυθούν περαιτέρω λόγω της πλήρους ενοποίησης των επιδόσεων των μονάδων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. Παράλληλα, από τη διοίκηση του ομίλου επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα απορριμμάτων που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να διεκδικήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να ενισχύσει κι άλλο το χαρτοφυλάκιο των έργων της. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι π.χ. ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση της δεύτερης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο ύψους 200 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής – Τιτάν να είναι η μοναδική που υπέβαλε προσφορά.

Παράλληλα, βάσει της συμφωνίας με τη Masdar, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει διατηρήσει το δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, υπεράκτια αιολικά και αντλησιοταμίευσης), συνολικής ισχύος περίπου 3 GW, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Παράλληλα, η Masdar μπορεί να πουλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 50% του έργου της Αμφιλοχίας (αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης) εντός διαστήματος εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Για όλες αυτές τις αγοραπωλησίες έχει προσυμφωνηθεί και το αντίστοιχο τίμημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT