Jumbo: Αύξηση τζίρου στο εννεάμηνο

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στο Βουκουρέστι και ένα στην Κύπρο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με αύξηση τζίρου 7% περίπου έκλεισε για τον όμιλο Jumbo το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, με την αύξηση ειδικά τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί περίοδο αιχμής λόγω της πώλησης σχολικών ειδών, να ανέρχεται σε 6%. Τα στοιχεία φανερώνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων, κάτι άλλωστε που είχε αποκαλύψει ο επικεφαλής του ομίλου κ. Απόστολος Βακάκης στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην ίδια γενική συνέλευση άλλωστε ο ισχυρός άνδρας της Jumbo είχε επιμείνει στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς τα κάτω για το σύνολο του 2024, σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 4% (αντί για αρχική εκτίμηση 8%) και τα κέρδη θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2023 (αντί επίσης για αύξηση 8% που ήταν η αρχική εκτίμηση). Υπενθυμίζεται ότι το εξάμηνο οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 8,37% και τα καθαρά κέρδη κατά 4,73%. Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, θα διαδραματίσουν οι πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου του έτους –που περιλαμβάνουν την περίοδο των Χριστουγέννων–, καθώς τότε ο όμιλος πραγματοποιεί περίπου το 35% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 7% περίπου σε σύγκριση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, ενώ ίδια ήταν η αύξηση και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παρέμειναν οι πωλήσεις στην Κύπρο τον φετινό Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον περυσινό, ενώ και στο εννεάμηνο η αύξηση ήταν οριακή, μόλις 1%. Αντιθέτως, σε Βουλγαρία και Ρουμανία καταγράφηκε αύξηση. Συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία οι πωλήσεις του δικτύου τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν αυξημένες κατά 7% περίπου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ στο εννεάμηνο η αύξηση ήταν της τάξεως του 8%.

Στη Ρουμανία οι πωλήσεις του δικτύου φυσικών καταστημάτων καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος που λειτουργεί ο όμιλος στη χώρα ενισχύθηκαν κατά 6% τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Διπλάσιο ήταν το ποσοστό της αύξησης των πωλήσεων στο εννεάμηνο, καθώς διαμορφώθηκε σε περίπου 12%.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. Ετσι, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι και ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στην Κύπρο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα δύο καταστήματα του ομίλου σε Λάρισα και Καρδίτσα που είχαν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel». Επίσης, στην Οράντεα της Ρουμανίας ξεκίνησε να λειτουργεί δεύτερο Jumbo.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο λειτούργησε στο Ισραήλ το δεύτερο κατάστημα Jumbo (πρόκειται για κατάστημα με καθεστώς franchising). Πρόθεση της εταιρείας είναι το 2025 να ανοίξουν δύο ακόμη καταστήματα στη Ρουμανία.

Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκεται το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που αποφασίστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση. Το πρόγραμμα προβλέπει την επαναγορά ιδίων μετοχών με διάρκεια δύο ετών και μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την ακύρωσή τους, κίνηση που έγινε στην κατεύθυνση της «θωράκισης» της εταιρείας στη σκιά των δυσμενών γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT