Μεγάλη πράσινη επένδυση ύψους 500 εκατ. από την «Τιτάν»

Μεγάλη πράσινη επένδυση ύψους 500 εκατ. από την «Τιτάν»

Εργο δέσμευσης CO2 στη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική κρίνεται η χθεσινή εξέλιξη που αφορά την ανάθεση της μελέτης βασικού σχεδιασμού της επένδυσης του ομίλου Τιτάν στη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στο Καμάρι της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, υπεγράφη σύμβαση για την υλοποίηση μελέτης βασικού σχεδιασμού (FEED-Front End Engineering & Design) με την Thyssenkrupp Polysius για το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) IFESTOS. Πρόκειται για έργο ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εξασφαλίσει και σημαντική χρηματοδότηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το εν λόγω έργο προβλέπει την εγκατάσταση συστήματος δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, χάρις στο οποίο η συγκεκριμένη μονάδα θα εξασφαλίσει στον όμιλο ετήσια παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Τα οφέλη από μια τέτοια επένδυση είναι πολλαπλά, όχι μόνο για τον ίδιο τον όμιλο Τιτάν και τον στρατηγικό σχεδιασμό μείωσης των ρύπων από την παραγωγική του δραστηριότητα (κάτι που σημαίνει και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος), αλλά και για τους πελάτες του, ιδίως μεγάλους ομίλους ανάπτυξης ακινήτων, που επιθυμούν και αυτοί τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νέων κτιρίων που κατασκευάζονται, στο πλαίσιο των πολιτικών ESG, τόσο των ίδιων, όσο και των χρηστών των ακινήτων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Thyssenkrupp Polysius θα σχεδιάσει και θα εξοπλίσει τους δύο κλιβάνους του εργοστασίου στο Καμάρι με συστήματα καύσης με οξυγόνο για τη δέσμευση CO2. Οι τεχνολογίες καύσης με οξυγόνο πρώτης και δεύτερης γενιάς και κρυογενικής δέσμευσης θα συνδυαστούν, για να δεσμεύσουν το 98,5% των εκπομπών CO2 του εργοστασίου. Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, θα δεσμεύονται εκπομπές CO2 άνω των 1,9 εκατ. τόνων ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των ετήσιων εκπομπών από όλες τις ελληνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας το IFESTOS το έργο με μία από τις μεγαλύτερες μονάδες δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.

Υπεγράφη σύμβαση για την υλοποίηση μελέτης με την Thyssenkrupp Polysius.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίστιαν Μίλαντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Thyssenkrupp Polysius, «για τον όμιλο Τιτάν θα χρησιμοποιήσουμε την τελευταία τεχνολογία διαχωρισμού CO2, σχεδιάζοντας και εξοπλίζοντας τον πρώτο κλίβανο με τεχνολογία καύσης οξυγόνου. Κατά τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου κλιβάνου θα χρησιμοποιηθεί η σχετική τεχνολογία τελευταίας γενιάς, το Pure Oxyfuel, ένα σύστημα καύσης καθαρού οξυγόνου. Αυτό θα μας επιτρέψει να δεσμεύσουμε συνολικά σχεδόν το 100% των εκπομπών CO2».

Με την υλοποίησή της η προαναφερόμενη βιομηχανική εγκατάσταση το 2030 θα είναι η πρώτη συνολικά εντός του ομίλου Τιτάν, που θα προσφέρει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Πριν από μερικούς μήνες, επίσης στο Καμάρι, η διοίκηση του ομίλου εγκαινίασε άλλη μια «πράσινη» επένδυση, ύψους 26 εκατ. ευρώ, που αφορά την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner). Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Μέσω της νέας αυτής επένδυσης, ο όμιλος θα πετύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επένδυση, ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, είχε σημειώσει ότι το εργοστάσιο στο Καμάρι είναι πλέον σε θέση να υποκαταστήσει το 70% των αναγκαίων για τη λειτουργία του καυσίμων, με υπολείμματα απορριμμάτων (μπορεί να απορροφήσει 200.000 τόνους επεξεργασμένου υπολείμματος ταφής). Παράλληλα, χάρις στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τόσο το Καμάρι, όσο κι άλλες μονάδες (περίπου το 50% του συνόλου) του ομίλου, ελέγχεται αποτελεσματικότερα ο εξοπλισμός λειτουργίας. Ετσι, η παραγωγικότητα των εργοστασίων αυξάνεται κατά 10%. Το 2025, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου, εξασφαλίζοντας πρόσθετες ταμειακές ροές, ύψους 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT