Γαλλία: Περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ.

Γαλλία: Περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ.

Σήμερα παρουσιάζεται ο προϋπολογισμός για το 2025 από τη νέα κυβέρνηση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Από τις πιο κρίσιμες δοκιμασίες για την εύθραυστη γαλλική κυβέρνηση ίσως αποδειχθεί η σημερινή παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2025 εν μέσω μιας συνεχιζόμενης δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC. Ο εν λόγω προϋπολογισμός θεωρείται ευρέως ένας προϋπολογισμός λιτότητας, εφόσον η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ θα προτείνει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών. Και αυτά θα ενοχλούσαν την αντιπολίτευση ένθεν και ένθεν του πολιτικού φάσματος, αλλά ακόμη και τους κεντρώους. Μεταξύ αυτών των μέτρων αναμένεται να συμπεριληφθεί υψηλότερη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και απότομες περικοπές δαπανών. Οπως τόνισε ο Μπαρνιέ, στόχος του είναι να εξοικονομηθούν 60 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ώστε να περικόψει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο περίπου 5% του ΑΕΠ το 2025 από το αναμενόμενο 6,1% φέτος. Τα 40 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από μειώσεις δαπανών σε επίπεδο κεντρικών υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης και μιας εξάμηνης καθυστέρησης στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων. Τα δε υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ θα τα αποκομίσουν τα δημόσια ταμεία από τη φορολόγηση του πλούτου και των υπερκερδών των μεγάλων γαλλικών ομίλων.

Η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού θα είναι δύσκολη, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι τα ανωτέρω μέτρα τα είχε χαρακτηρίσει προ ετών ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «πολιτική αυτοκτονία». Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ήδη έχει υποβληθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έλλειμμά της υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, που θεσπίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Εχοντας ζητήσει περισσότερο χρόνο για να υποβάλει τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά της σχέδια στην Επιτροπή, η νέα γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες. Κατά τις δηλώσεις Μπαρνιέ, θα χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια για να μπορέσει το έλλειμμα να συμμορφωθεί προς το 3% του ΑΕΠ, οπότε αντί για το 2027, αυτό θα εκπληρωθεί το 2029.

Εντονες αντιδράσεις για το μέτρο που προβλέπει εξοικονόμηση 4 δισ. από τις συντάξεις.

Οπως γίνεται κατανοητό, ένα από τα ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα θέματα, που μπαίνουν στο τραπέζι, είναι η αναβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθούν 4 δισ. ευρώ. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ισχυρό μνημονικό για να θυμηθεί ότι το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία είναι διαχρονικά ένα φλέγον θέμα που… ρίχνει κυβερνήσεις. Στην παρούσα φάση, κατά την οποία είναι «εθνική επιτακτική ανάγκη», όπως λέει ο πρωθυπουργός, να συνεισφέρουν όλοι κατά τις δυνάμεις τους για να μειωθούν τα ελλείμματα, δεν εξαιρούνται οι συνταξιούχοι. Οπως αναφέρουν στο Reuters οικονομολόγοι και αναλυτές, εάν το Παρίσι δεσμεύεται πραγματικά να αντιμετωπίσει τις διογκωμένες δημόσιες δαπάνες, τότε θα πρέπει να ασχοληθεί με τη γενιά των baby boomers που γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964 και είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε σταδιακά συνταξιοδοτούνται. Οι απολαβές τους αντιστοιχούν σε άνω του 25% των ετήσιων κρατικών δαπανών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε την ανωτέρω αναβολή της τιμαριθμικής αύξησης των συντάξεων, αλλά ακόμη κι αυτό το προσωρινό μέτρο προξένησε έντονες αντιδράσεις. Η ηγέτις της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο Κοινοβούλιο και τη σιωπηρή της στήριξη χρειάζεται ο Μπαρνιέ για να επιβιώσει, έσπευσε να χαρακτηρίσει την κίνηση «κλοπή δισεκατομμυρίων από τους μεγαλύτερους». Ακόμη και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, που ανήκει στο ευρύτερο στρατόπεδο του πρωθυπουργού, είπε ότι «το μέτρο είναι παράλογο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT