Τα διλήμματα της τηλεργασίας

Οι προτιμήσεις των εργαζομένων και τα μειονεκτήματα που βλέπουν οι εταιρείες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Οσον αφορά το πού εργάζονται οι άνθρωποι, τα αφεντικά είναι από τον Αρη και το προσωπικό από την Αφροδίτη. Οι πλανήτες, αν και είχαν για λίγο ευθυγραμμιστεί, τώρα συγκρούονται. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν τα πλεονεκτήματα της αποφυγής των μετακινήσεων, ενώ τα διευθυντικά στελέχη απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από τα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως διεκπεραίωσης καθηκόντων. Αυτή η ένταση προκαλεί παραιτήσεις και αλληλοκατηγορίες, αλλά όπου η αγορά εργασίας είναι αδύναμη γεννιέται ισχυρότερη ελκτική δύναμη για επιστροφή στο γραφείο. Το 2019 οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ με ετήσιες αποδοχές λιγότερες των 20.000 δολαρίων απασχολούνταν με τηλεργασία κάτω από το 8% του χρόνου τους, σύμφωνα με έρευνα της WFH Research. Μέχρι τον Μάιο του 2020, στο αποκορύφωμα των περιορισμών του κορωνοϊού, το ποσοστό ανήλθε στο 62%, σήμερα φθάνει σχεδόν στο 30%, ήτοι λίγο λιγότερο από δύο φορές εβδομαδιαίως, όπως και ο παγκόσμιος μέσος όρος, όπως διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική απασχολούνται βάσει ενός υβριδικού πλαισίου, τους αρέσει η ευελιξία, δεν αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί εξαιτίας της και θα ήθελαν να το συνεχίσουν. Η εργοδοσία δεν έχει τόσο πολύ πειστεί, διότι τα ακριβά γραφεία είναι άδεια, ξεθωριάζει η εταιρική φιλοσοφία και υποχωρεί η παραγωγικότητα – ή απλώς χάνεται ο έλεγχος επί της εργασίας. Πολλές εταιρικές διοικήσεις περιστέλλουν ή καταργούν εντελώς τις πολιτικές εργασίας από το σπίτι.

Η αποσύνδεση θα μπορούσε να έχει μακροχρόνια αποτελέσματα, μια και για το προσωπικό λιγότερος χρόνος μετακίνησης σημαίνει περισσότερος χρόνος στη δουλειά. Μελέτη σε περισσότερους από 10.000 ειδικευμένους υπαλλήλους στην HCL Technologies, έναν ινδικό όμιλο υπηρεσιών πληροφορικής, που λειτουργούσε με τηλεργασία στην πανδημία, συμπέρανε ότι οι άνθρωποι, επειδή δεν έπρεπε να μετακινηθούν, εργάζονταν πιο πολλές ώρες. Η ίδια έρευνα ανακάλυψε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα μειώθηκε επειδή το προσωπικό αφιέρωνε περισσότερο χρόνο στις κλήσεις και λιγότερο στη συνεργασία με συναδέλφους και στην καθοδήγηση και στον συντονισμό. Η εργοδοσία θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μήπως η εντολή επιστροφής στα γραφεία κάνει τους υπαλλήλους να φύγουν. Ο κίνδυνος φυγής, ωστόσο, μπορεί να υποχωρεί λόγω της αποδυνάμωσης των αγορών εργασίας.

Ορισμένες εταιρείες έχουν αποφασίσει ότι τα οφέλη υπερτερούν του κόστους. Πιστές στη φήμη τους ότι έχουν υψηλές απαιτήσεις από το προσωπικό τους με αντάλλαγμα τους μεγάλους μισθούς, Goldman Sachs και JPMorgan εδώ και καιρό επέβαλαν την επιστροφή στο γραφείο. Ακόμη και η Zoom Video Communications, ο όμιλος παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης και συνώνυμος της τηλεργασίας, ζητάει από τους υπαλλήλους να εμφανίζονται στο γραφείο πάνω από δύο φορές εβδομαδιαίως. Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να εργάζονται περίπου δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, ενώ οι εταιρείες προτιμούν να είναι λιγότερο από μία ημέρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Πάντως, η αγορά εργασίας αντικατοπτρίζει την αναντιστοιχία. Τον Αύγουστο το μερίδιο των αναρτήσεων τηλεργασίας στο LinkedIn στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική μειώθηκε 11% σε σύγκριση με το 2023. Ωστόσο, το ποσοστό όσων αναζητούν εξ αποστάσεως απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν 17% την ίδια περίοδο. Οι εργαζόμενοι θα δέχονταν μειωμένες αποδοχές, αρκεί να απέφευγαν το γραφείο μερικές ημέρες. Τέλος, ο μέσος εργαζόμενος εκτιμά ότι η εργασία από το σπίτι δις ή τρις εβδομαδιαίως αντιστοιχεί με περίπου 5% της ετήσιας αμοιβής, αν και η EBRD ανακάλυψε ότι οι γυναίκες, οι γονείς και όσοι έχουν μεγαλύτερες μετακινήσεις υπολογίζουν το τίμημα ακόμα υψηλότερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT