Αίτημα Exxon Mobil για παράταση ερευνών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της για έρευνες υδρογονανθράκων η ExxonMobil. Aυτό τουλάχιστον προκύπτει από το αίτημα της κοινοπραξίας ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY για εξάμηνη παράταση της δεύτερης φάσης προπαρασκευαστικών ερευνών που έληξε χθες, μόνο για το οικόπεδο της περιοχής δυτικά της Κρήτης. Το αίτημα, που έγινε αποδεκτό από την ΕΔΕΥΕΠ, υποβλήθηκε μόλις λίγους μήνες προτού ο αμερικανικός κολοσσός λάβει την τελική απόφαση για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση, κάτι που αναμένεται στα τέλη του έτους. Η κοινοπραξία έκρινε ότι για την περιοχή δυτικά της Κρήτης απαιτείται επιπλέον χρόνος για την ανάλυση και την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει, ζητώντας παράταση της προθεσμίας εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων έως και τις 9 Απριλίου 2025.

Η CarVal πούλησε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου

Μετοχές που αντιστοιχούν στο 3% της Τράπεζας Κύπρου πούλησε η CarVal, η οποία ήλεγχε μέχρι χθες το 9,09% της κυπριακής τράπεζας. Οπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση, η μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 4,2 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, η CarVal ολοκλήρωσε επιτυχώς την πώληση 13,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, που αντιστοιχούν σε περίπου 3% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές με accelerated book building. Τα πακέτα πέρασαν νωρίτερα μέσω του Χ.Α., με συναλλαγή 13,5 εκατ. μετοχών έναντι 56,7 εκατ. ευρώ.

Οι διεκδικήσεις ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό

Η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα συνδικάτα τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, διεκδικούν τη διαμόρφωση των κατώτατων αποδοχών στο 60% του διάμεσου μισθού και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%.

Ενδιαφέρον για το νέο κυβερνητικό πάρκο

Το ενδιαφέρον των «μεγάλων» του κατασκευαστικού κλάδου πρόκειται να συγκεντρώσει, εκτός απροόπτου, το έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Πρόκειται για  σύμβαση ύψους 421 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με τη διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος να προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου, έπειτα από ακόμη μία παράταση που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ. Στην αγορά εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και Metlen και ότι το «μείγμα» αυτό θα εμπλουτιστεί και με άλλους ομίλους μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, μια ρεαλιστική εκτίμηση κάνει λόγο για ανάδειξη αναδόχου κατά το α΄ τρίμηνο του 2026.

Οι οικονομικές επιδόσεις των χωρών του Νότου

Το χάσμα στις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις μεταξύ Νότου και Βορρά στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και το 2025, εκτιμά η BNP Paribas. Οπως συνέβη το 2023, και το 2024 θα δει τη δημοσιονομική θέση των χωρών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τη δεκαετία του 2010 να διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα, όπως σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πρόκειται να επιτύχουν πρωτογενή πλεονάσματα κοντά ή και πάνω από το 2% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα στην Ισπανία αναμένεται να υποχωρήσει ξανά κάτω από το 3%. Σε ένα πλαίσιο πτώσης του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η μείωση των spreads στα ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντανακλά μια σημαντική πτώση του ασφαλίστρου κινδύνου, που αποδίδεται σε αυτές τις χώρες, όπως τονίζει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT