Διαμαρτυρίες φαρμακευτικών για το υψηλό clawback

Διαμαρτυρίες φαρμακευτικών για το υψηλό clawback

Το α΄ εξάμηνο το clawback για τη δημόσια νοσοκομειακή δαπάνη διαμορφώ- νεται στα 245 εκατ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Οξύτατη είναι η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, κυρίως εκείνων που προέρχονται από τον χώρο της διακίνησης καινοτόμων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των «εξωφρενικών» –όπως υποστηρίζουν– ποσών που τους καταλογίστηκαν από τη σημαντική υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία (νοσοκομειακό clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Οι εταιρείες, μέσω του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία προειδοποιούν για το ενδεχόμενο απόσυρσης καινοτόμων φαρμάκων από τη χώρα, «δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες», εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αποστολή των σημειωμάτων 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο προϋπολογισμός της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πέραν του οποίου ενεργοποιείται το clawback διαμορφώνεται στα 567 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί μέρος της υπέρβασης της δαπάνης, οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν clawback ύψους 245 εκατ. ευρώ (ήτοι το 83% του συνολικού κόστους του νοσοκομειακού φαρμάκου) για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, η αξία των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αγοράζονται ετησίως από τα νοσοκομεία είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ και αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο με την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά.

Η επιστολή εστάλη λίγα 24ωρα αφότου οι εταιρείες παρέλαβαν τα σημειώματα για τις υποχρεωτικές επιστροφές (νοσοκομειακό clawback) που καλούνται να καταβάλουν και οι οποίες φτάνουν στο 83%, ενώ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αγγίζουν το 92%. «Αυτό σημαίνει πως στα 10 φάρμακα, 2 πληρώνει το κράτος και 8 η φαρμακοβιομηχανία», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας. «To 2022 το κράτος χρηματοδότησε τη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία με 53 ευρώ κατά κεφαλήν, ενώ οι χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) με 170 ευρώ κατά κεφαλήν. Είμαστε 69% πιο κάτω δηλαδή». Στην επίμαχη επιστολή το Δ.Σ. του ΣΦΕΕ επισημαίνει πως «το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα καταδεικνύει τη διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT