Θετικές οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, εκτιμά η Alpha

Θετικές οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, εκτιμά η Alpha

Oι επενδύσεις για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων αποτελούν ποσοστό πάνω από 35% του συνόλου των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Συνέχιση της ανοδικής πορείας της επενδυτικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, με αύξηση της συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ προβλέπει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Οπως εξηγεί, οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο υπάρχουν αφενός λόγω της σημαντικής αύξησης των προβλεπόμενων δαπανών για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τη διετία 2025-26 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και αφετέρου λόγω της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, γεγονός που αντανακλάται στην αύξηση των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω η επενδυτική βαθμίδα. Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι επενδύσεις για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, οι λεγόμενες greenfield investments, έχουν αυξηθεί και αποτελούν ποσοστό πάνω από 35% του συνόλου των ΞΑΕ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της Ε.Ε.-27. «Η αύξηση των greenfield επενδύσεων αντανακλά τη βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων», αναφέρει η ανάλυση, «αφού έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται σε δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Το δελτίο υποστηρίζει ότι οι προοπτικές για την περαιτέρω προσέλκυση ΞΑΕ διαφαίνονται θετικές και επικαλείται προς τούτο πρόσφατη έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα της χώρας, όπου ένας στους δύο δηλώνει ότι προτίθεται να επεκτείνει ή να αναπτύξει δραστηριότητες στην Ελλάδα, έναντι 30% που δήλωνε κάτι τέτοιο το 2019. Σε 4 από τα 5 κριτήρια λήψης επενδυτικών αποφάσεων (βιώσιμη ανάπτυξη, ηλεκτρική ενέργεια, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό) η Ελλάδα παρουσιάζει ικανοποιητική εικόνα, σημειώνει το Δελτίο. Εξαίρεση αποτελεί το κριτήριο της φορολογίας. Ωστόσο, στο ερώτημα για το ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι πιο ελκυστικές για ξένες επενδύσεις το 2024, η Ελλάδα κατέλαβε τη 19η θέση. Κάτι που «καταδεικνύει αφενός το επίπεδο του ανταγωνισμού και αφετέρου την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Η τράπεζα επισημαίνει, τέλος, ότι στην παρούσα φάση ο γεωπολιτικός παράγων είναι ενδεχομένως η κυριότερη πηγή κινδύνων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT