Πλατφόρμα πώλησης ακινήτων από την Εθνική Τράπεζα

Πλατφόρμα πώλησης ακινήτων από την Εθνική Τράπεζα

Συνεργασία με την Qualco, με στόχο την υποστήριξη του επίδοξου ιδιοκτήτη από την αναζήτηση έως την απόκτηση

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων επιδιώκει να μπει η Εθνική Τράπεζα μέσω της συνεργασίας της με τον τεχνολογικό πάροχο Qualco για την ανεύρεση, πώληση και χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτου.

Η συνεργασία με τη μορφή εταιρείας joint venture, στην οποία το 51% θα έχει η Qualco και το 49% η Εθνική Τράπεζα, προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής θα μπορεί να αναζητάει ένα ακίνητο και στη συνέχεια να εξασφαλίζει και τη χρηματοδότησή του αν χρειάζεται μέσω της ΕΤΕ. Στόχος μέσω της πλατφόρμας είναι να εντοπίζονται ακίνητα και από άλλες πηγές, δηλαδή όχι μόνο ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της τράπεζας, μέσω συνεργασιών που θα αναπτυχθούν με την αγορά των μεσιτών. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η πλατφόρμα με την επωνυμία Uniko είναι η παροχή τεχνικής και νομικής υποστήριξης, προκειμένου το ακίνητο να παραδίδεται «με το κλειδί στο χέρι». Μέσω της πλατφόρμας επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν και ενδιαφερόμενοι αγοραστές που έχουν ήδη εντοπίσει το ακίνητο της αρεσκείας τους και αναζητούν χρηματοδότηση ή συμβουλευτικές υπηρεσίες, με στόχο από την πλευρά της ΕΤΕ τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για μια καθετοποιημένη εταιρεία με δυνατότητα υποστήριξης σε όλα τα στάδια από την αναζήτηση έως την απόκτηση ενός ακινήτου, που θα στηριχθεί στις συνεργασίες με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την κάλυψη του κενού που υπάρχει στην προσφορά κατοικίας. Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας στόχος είναι να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων της, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων, συνδυάζοντας τις ενσωματωμένες τραπεζικές δυνατότητες της τράπεζας με την τεχνογνωσία της Qualco στις τεχνολογικές λύσεις. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα 11,5 εκατ. ευρώ (τα 5,6 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά της Εθνικής) και η πλατφόρμα αναμένεται να «ανέβει» στα τέλη του χρόνου.

Η πλατφόρμα θα παρέχει τεχνική και νομική υποστήριξη, προκειμένου το ακίνητο να παραδίδεται «με το κλειδί στο χέρι».

Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Εθνική, έχουν ήδη αναπτύξει δικές τους πλατφόρμες για την πώληση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω πλειστηριασμών, καθώς και συνεργασίες με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων για την τακτοποίηση από νομικές και τεχνικές εκκρεμότητες, αλλά και τη συντήρησή τους. Η Εθνική διαθέτει την πλατφόρμα «realestateonline» και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία το 2023 τα έσοδα από την πώληση 445 ακινήτων ανήλθαν στα 76 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 36 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2024 μέσω της πώλησης 346 ακινήτων. Συνολικά τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της η Εθνική είναι 3.965, εκ των οποίων 1.840 ακίνητα αξίας 220 εκατ. ευρώ θεωρούνται έτοιμα προς πώληση.

Η Eurobank έχει αναπτύξει την πλατφόρμα «findyourproperty» που φιλοξενεί πάνω από 1.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και τα οποία διατίθενται για πώληση ή ακόμη και ενοικίαση, ενώ η Alpha Bank λειτουργεί την πλατφόρμα «propertynow», μέσω της οποίας διαθέτει τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της μέσα από πλειστηριασμούς. Τα ακίνητα που διαθέτουν προς πώληση οι τράπεζες είναι «καθαρά» ακίνητα, δηλαδή απαλλαγμένα από νομικά και τεχνικά προβλήματα και προωθούνται παράλληλα με τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την τράπεζα.

Παρόμοιες πλατφόρμες και συνεργασίες με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έχουν αναπτύξει και τα funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων που περιέρχονται στην ιδιοκτησία τους επίσης μέσω πλειστηριασμών. Η doValue έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα «altamiraproperties», η οποία διαθέτει 17.000 ακίνητα. Η Intrum έχει αναπτύξει την πλατφόρμα «realestate.intrum», ενώ η Cepal έχει δημιουργήσει τη Resolute Cepal Greece (RCG) σε συνεργασία με τη Resolute και διαθέτει ακίνητα μέσω της πλατφόρμας «REInvest».

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα ακινήτων, ωστόσο, που διαθέτει πληροφορίες μόνο για ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσω του «eauction» είναι η «Landea», και σύμφωνα με τα στοιχεία συγκεντρώνει 10.316 ακίνητα σε όλη τη χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στις τράπεζες για χρηματοδότηση σε όσα ακίνητα είναι αποπερατωμένα και πλήρους κυριότητας. Με βάση τα στοιχεία του «eauction», από τις αρχές του 2024 από τους 13.852 πλειστηριασμούς ακινήτων που ολοκληρώθηκαν, οι μεταβιβάσεις, δηλαδή αυτοί που κατακυρώθηκαν σε αγοραστή, ανήλθαν σε 4.654 πλειστηριασμούς, ενώ το 2023 πραγματοποιήθηκαν 9.275 πωλήσεις κατοικιών, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT