Στενεύουν τα περιθώρια για τα ορόσημα – στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης

Στενεύουν τα περιθώρια για τα ορόσημα – στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης

Το 77,2% των στόχων του ελληνικού σχεδίου πρέπει να εκπληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, λέει η Ε.Ε.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης εξελίσσεται κανονικά, με τέσσερα αιτήματα πληρωμής της Ελλάδας να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Ωστόσο», προσθέτει η έκθεση, σε μια επισήμανση με σημασία, «η έγκαιρη ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης απαιτεί αυξημένες προσπάθειες». Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τα δεδομένα. Εως τώρα έχουν εκπληρωθεί 86 ορόσημα και στόχοι, το 22,8% του συνόλου των 381 οροσήμων και στόχων του ελληνικού σχεδίου. Aρα απομένει το 77,2%, που πρέπει να εκπληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις, έως τις 31 Αυγούστου είχαν δοθεί στην Ελλάδα 17,2 δισ ευρώ (7,6 δισ. και 9,6 δισ. ευρώ δάνεια), επομένως έχει λαμβάνειν ακόμη 18,7 δισ. ευρώ. Στα παραπάνω ποσά που έχει λάβει η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται το τέταρτο αίτημα για επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ που τότε βρισκόταν ακόμη υπό εξέταση, με την αρχική έγκριση να δίνεται λίγες ημέρες αργότερα από την ημερομηνία συγκέντρωσης των στοιχείων της έκθεσης, στις 4 Σεπτεμβρίου. Η τελική έγκριση και η εκταμίευση του ποσού αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο REPowerEU για να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα και να παραγάγει περισσότερη καθαρή ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Για την έναρξη της εφαρμογής του κεφαλαίου REPowerEU εκταμιεύθηκαν για την Ελλάδα 158,7 εκατ. ευρώ, ως προχρηματοδότηση, τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό βοήθησε να ξεκινήσουν οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων της διευκόλυνσης της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου, της βελτιστοποίησης της χρήσης χερσαίου και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της κοινής χρήσης ενέργειας, των ενεργειακών κοινοτήτων και της ιδιοκατανάλωσης.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης εστιάζεται στην πράσινη μετάβαση, αφιερώνοντας το 38,1% των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων για μέτρα που υποστηρίζουν τους στόχους για το κλίμα και το 22,1% για την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης.

Διατηρεί επίσης μια ισχυρή κοινωνική διάσταση με μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδίως για την προώθηση της αγοράς εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για τους εργαζομένους και τους ανέργους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT